Chinese gedroogde pruimen [chenpi mei 陈皮梅]
Hoe heet het?
Chinese zoute pruimen, Chinese pruimen, gedroogde pruimen, geconserveerde pruimen, dried plums, Chinese salted plums, dried prunes, salted prunes, gefermenteerde pruimen, kakastong, chan pei mui, chenpi mei 陈皮梅, wah moi, huamei 话梅
Wat is het?
Pruimen worden gedroogd en krijgen hun specifieke smaak door ze te conserveren met suiker, zout, sinaasappelschil, kruidnagel, venkel en andere kruiden. De pruimen, die in niets doen denken aan ‘onze’ westerse gezoete pruimen, worden als snack gegeten. Ze zijn soms individueel verpakt in een wikkel. Eén variant is zwart van kleur en kleverig, een andere variant is droger, kleiner, gerimpelder en rood van kleur. Niet hetzelfde als de Japanse umeboshi (Japanse gedroogde pruimen/ abrikozen), die zijn lichtrood / rozig van kleur en vaak niet droog maar sappig – en zuur!
Hoe te gebruiken?
Uit de wikkel halen en opeten. De rode variant is heel zout, de zwarte (sinaasappelschil) variant wat minder, die is kruidiger. Let op, de pit zit er nog in, maar die is dan weer geschikt om lang op te sabbelen. Lekkere traditionele snack.
Wat is er te koop?
merk: 香港の味 [Hong Kong]
verpakking: plastic zak met blauwe opdruk
ingredienten: pruimen, suiker, mandarijnenschil, zout, zuurregelaar, kleurstof, honing, venkel, kaneel, kruidnagel, conserveermiddel, smaakversterker
etiket: Chinese karakters: 陈皮梅
(etiket: close-up)
prijs: €1.75 (200 gram)
merk: Mei Yuan 美元 [Taiwan]
verpakking: doorschijnend plastic zakje
ingredienten: pruimen, suiker, zout, zoethout, E129, E110
etiket: Preserved Fruit Dried red prunes 红话梅
(etiket: close-up)
prijs: €0,99 (50 gram)
Meer weten?
- De gezouten pruimen worden soms gekruid met zoethout, waardoor het eindresultaat aan drop doet denken
- Chinezen eten dit omdat het goed zou zijn voor hart- en bloedvaten, voor infecties aan de urinewegen en nog veel meer
- het geheime ingredient in de varkensstoofschotel ‘spek met sojasaus‘ van Mingfang op YouTube
Wauw….deze heb ik in geen jaren meer gehad. Heb veel van gegeten. Zowel de zoute als de zoete variant toen ik wat jonger was op curacao.
ik ook maar dan in suriname. jeugdsentiment.
de blauwe verpakking noemen we chinese vrucht en de rode zoute heet in suriname kakaston. lekkerrrrr!
Wie kent het recept voor het maken van Kakastong (salted prumes)?