Djeroek limo [小檸檬]

djeroek limoHoe heet het?
Djeroek limo, kaffir limoen, djoeroek limo, jeruk limo, kaffir lime, djeroek sambal, jeruk limau, [?foutief :] calamansi, calamondin, kalamansi, 小檸檬

Wat is het?
Klein groengeel citrusvruchtje, half zo klein als een pingpongbal, vrucht van de kaffir lime tree, het boompje dat ook ‘limoenblaadjes‘ oftewel djeroek poeroet voortbrengt. De blaadjes en ook het sap worden vooral gebruikt in de Thaise, Maleise en Indonesische keukens. Djeroek limo heeft een matte en enigszins knobbelige schil en een friszure, aromatische smaak.

Hoe te gebruiken?
Gebruiken als limoentjes: het schilletje kan worden geraspt, het kan in schijfjes ergens bij, of het sap kan in gerechten of drankjes worden verwerkt. Heerlijk in bijvoorbeeld curry’s. Vervangt of versterkt de blaadjes van dezelfde plant.

Wat is er te koop?


Djuruk limomerk: eigen merk Oriental
verpakking: bakje in het versschap
etiket: DJEROEK LIMO
prijs: €20 per kilo (ongeveer 0,23 per stuk)


Meer weten?

  • Recept voor een sambal met uitgeknepen calamansi bij Rasa Malaysia
  • Ondanks dat het er sterk op lijkt, is de djeroek limo toch niet hetzelfde als calamansi. Die heeft een gladde schil en is minder zuur van smaak.

5 thoughts on “Djeroek limo [小檸檬]

  1. Je kan de zaden gewoon uit de gekochte vruchtjes halen. Ze ontkiemen heel makkelijk. Om ze daarna in leven te houden is wel wat moeilijker maar ik heb nu toch wel drie planten van zo’n 20 cm. Het is echter niet hetzelfde als jeroek poeroet. Het blad is meer langwerpig, de blaadjes van de planten bij xotus lijken ook dikker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.