Umeboshi [梅干し]

Salted plums 梅干Hoe heet het?
Umeboshi, 梅干し, ingelegde Japanse abrikozen, ingemaakte Japanse pruimen, pickled Japanese apricots

Wat is het?
Japanse abrikozen (梅 ume) worden gedroogd en gepekeld in zout, waarna ze rood worden gekleurd door de bladeren van shiso. Umeboshi zien er uit als kleine gerimpelde rozerode olijfjes en smaken zoutig en zuur. Umeboshi worden met rijst gegeten, ook in de bento, waar ze middenin de witte rijst de zon van de Japanse vlag vormen.

Hoe te gebruiken?
Eet de umeboshi als pickle bij rijst of rijstepap, als verstopt smaakje in een onigiri (rijstballetje); als bijgerechtje bij een Japanse maaltijd.

Wat is er te koop?


Umeboshimerk: King of Plum 梅の王样 [Japan]
verpakking: plastic bakje in het versvak
etiket: Nanki Shiso Ume Kaku; Japanse pruimen
ingrediënten: pruimen, perilla, zout, glucosestroop, alcohol, ve-tsin (E 621) zuurteregelaar, plantaardige kleurstof, zoetstof (E 957), vitamine B1
prijs: ongeveer € 3 (100 gram)


Meer weten?

3 thoughts on “Umeboshi [梅干し]

  1. Aanzienlijk goedkoper in prijs is als men umeboshi in grotere verpakking koopt,je kan ze bij bio-winkels vaak wel bestellen bijv de 1 kg-verpakking van Muso,scheelt veel eurootjes.En het bederft niet door het zoutgehalte.Een umeboshi pruim met (groene) thee ’s morgens op de nuchtere maag is erg goed voor je darmen. In een umeboshi-pit zit een bitter amandeltje,die is ook eetbaar.Het is lekker om lang op een umeboshi-pit te zuigen,echter niet aan te bevelen want slecht voor het tandglazuur (ik zag in Japan menig oude Japanner met zwarte tanden,dat kwam omdat ze vaak en lang op Umeboshi-pitten hadden gezogen)..Een tip voor vrouwen met zwangerschapsmisselijkheid is deze:Umeconcentraat (te krijgen in kleine potjes bij de bio-winkel).Een mespunt umeconcentraat in een kopje warm water en de misselijkheid is weg ! Ik neem ook altijd een potje mee op reis,tegen evt. reisziekte. Tip voor kampeerders:gekookte granen bederven minder snel als men ze bewaart met 1 a 2 umeboshipruimen (gewoon erbovenop leggen).

    • Er is een verschil tussen umeboshi en umeboshi. Het pekelen van de Japanse pruim vergt minimaal 1 jaar. De commercie bedacht ook hier vanaf te kunnen zijn, door een snelle fermentatie d.m.v. toevoegingen. De echte umeboshi-pickle bevat alleen zout en shisoblad (Perilla frutescens) en is traditioneel “handwerk” en daarom zo prijzig, maar qua smaak en voedingswaarde niet te vergelijken / evenaren. Het vocht wat vrijkomt na het pekelproces is erg gezond en smakelijk.Het schijnt dat geen enkele schadelijke bacil of virus het overleeft als men ze in dat ume-vocht bewaart, interessant voor de wetenschap om dat eens te onderzoeken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.