Hotpot-kruiden [huoguo liao 火锅料]
Hoe heet het?
Hotpot-kruiden, Chinese fonduekruiden, hot pot seasonings, huoguo tiaoliao 火锅调料, 火锅底料
Wat is het?
Een mengsel van olie, chilipepers, sichuanpeper, sojasaus en andere ingredienten om de bouillon van Chinese fondue (hotpot) mee op smaak te brengen. Vaak wordt er gefondued in een pan met een schot in het midden (yuanyang-pot, ook wel yin-yang genoemd), zodat je in twee smaken kunt fonduen: neutraal en heet. Dit mengsel is voor de hete variant.
Hoe te gebruiken?
Aan het water of de bouillon van de hotpot toevoegen en verder aan de slag met het dopen van ingredienten in deze mix.
Wat is er te koop?
Heb nog maar twee varianten geprobeerd, er zijn vast meer smaken. Je kunt de hotpot ook zelf op smaak brengen met wat schijfjes gember, enkele gedroogde shiitake paddestoeltjes, gedroogde garnaaltjes en een flinke schep chilibonensaus voor de hete variant.

verpakking: rood zakje met veel karakters en een hotpot
etiket: 火锅 Hete sauce, Heisse sauce, hot pot sauce close up etiket
ingredienten: rundervet (牛油 foutief op etiket als ‘boter’), chilipepers, chilibonensaus, sichuanpeper, zwarte boontjes, knoflook, zout, ve-tsin, suiker, gember, sesam, venkel, peper, caoguo, steranijs, levertraan, melkpoeder, kruiden.
prijs: € 2,35 (300 gram)

verpakking: rood zakje met foto van bubbelende hotpot
etiket: 重庆火锅王 Rape oil hot pot seasoning close up etiket
ingredienten: chili, raapolie, gember, knoflook, zout, ve-tsin, kruiden, kaliumsorbaat
prijs: € 1,60 (150 gram)

verpakking: donkerrood zakje met Lao Ganma embleem en traditionele hotpot
etiket: 火锅 Hot Pot kruiderij close up etiket
ingredienten: plantaardige olie, cayennepeper, sojaboon, gember, sichuanpeper, steranijs, fenkel, suiker
prijs: € 0,85 (160 gram)

verpakking: zakje met foto van traditionele koperen hotpot
etiket: 泡菜火锅 Pickled vegetable hot pot sauce close up etiket
ingredienten: chilipepers, plantaardige olie, knolgewas, gember, zout, knoflook, sichuanpeper, peper, ve-tsin, kaliumsorbaat
prijs: € 1,75 (200 gram)

verpakking: geel zakje met foto met vrolijke gezin uit Binnen Mongolie, man met cowboyhoed
etiket: 涮肥羊
ingredienten: Pixian paste, spaanse peper, sichuanpeper, caoguo (tsao-kuo), geranium, gember, witte cacao (huh?), nootmuskaat, kruidnagel, zout, MSG, plantaardige olie, malatang (sesamolie, pinda’s, water, sichuanpeper, zout)
prijs: € 1,25 (200 gram)
Meer weten?
- De saus van Baiwei en Red Sun Food is olieachtig, die van Sanwu is meer een geharde pasta. Baiwei smaakt niet zozeer naar chilihotpot, maar naar gepekelde groente, iets te sterk naar mijn smaak. Volgens het etiket is deze smaak ‘Koreaans’. Met de pittigheid valt het helaas nogal mee. De saus van Sanwu is gelukkig veel heftiger van smaak, knalrood en olie-achtig met authentieke hete hotpotsmaak van chilipeper. Heftig, maar wel aan te raden, EN het lievelingsmerk van yanghuawawa! De saus van Red Sun is ook lekker, echte hotpotsmaak.
- In de koelkast bewaren, anders wordt het ranzig