Ingemaakte gember [gari がり]
Hoe heet het?
Gari, ingemaakte gember, sushigember, sushi gember, sushi ginger, gemberplakjes, gembervlokken, ingelegde gember, がり, ガリ, paojiang 泡姜
Wat is het?
Flinterdun gesneden plakjes verse gemberwortel worden ingelegd in zout, rijstazijn en suiker. Deze gemberplakjes, ‘gari‘ in het Japans, worden gebruikt als smaakmaker bij sushi of sashimi (plakjes rauwe vis).
Hoe te gebruiken?
Direct klaar voor gebruik. Eten bij sushi, sashimi of andere gerechten waar gember voor gebruikt wordt. Bijvoorbeeld fijngesneden in reepjes als smaakmaker bij duizendjarig ei. Blijft in de koelkast zeer lang goed, maar wordt wel iets wranger van smaak.
Wat is er te koop?

verpakking: klein slap plastic zakje
etiket: 甘酢しょが
ingrediënten: gember, rijstazijn, zout, ve-tsin (E621) sacharine, conserveermiddel E202
prijs: € 0,95 ?

verpakking: rechthoekig plastic bakje
etiket: 甘酢しょが Amazu shoga, close up etiket, YAMA food Utrecht Holland
ingrediënten: gember, rijstazijn, zout, ve-tsin (E621) sacharine, conserveermiddel E202
prijs: € 1? (70 gram)

verpakking: klein rond plastic bakje
etiket: nvt
ingrediënten: gember, rijstazijn, zout, suiker ?
prijs: € 0,80

verpakking: glazen pot
etiket: pink pickled ginger, roze gember in zuur; importeur NIVO Beverwijk
ingrediënten: gember, zout, suiker, azijnzuur, kleurstof E127
prijs: € 1,95? (200 gram)
Welke heeft de voorkeur?
De huisgemaakte verse gember smaakt frisser en lekkerder dan de sushigember uit een potje of zakje, maar verder ontlopen de potjes en zakjes elkaar niet veel.
Meer weten?
- In de ijskast blijft deze ingelegde gember maandenlang goed
- Foto: fijngesneden reepjes gember bij duizendjarig ei
Is deze ingemaakte gember ook te vergelijken met stemgember?
http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/specerijen/gember.html
Ingelegde gember (gari) lijkt niet op stemgember, want dat zijn bolletjes op siroop: zoet en geconfijt. Deze ingelegde gember is zuur en knapperig, dus je kan niet het een voor het ander vervangen.