Tuinbonensnack [candou su 蚕豆酥 ]
Hoe heet het?
Tuinbonenchips, broad bean crisps, bean snack, crispy bean snack, tuinbonensnack, krokante tuinbonen, gefrituurde bonen, geroosterde bonen, mollebonen, candou su 蚕豆酥
Wat is het?
Gedopte tuinbonen worden met hun buitenste schilletje er nog aan in hete olie gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn. Na het bakken worden ze gezouten en eventueel met andere kruiden op smaak gebracht, zoals knoflook, vijfkruidenpoeder, wasabi of een andere smaak. Ze worden als voorafje of als snack gegeten. Ze zijn knapperig en smaken een beetje nootachtig, maar zijn van zichzelf nogal neutraal van smaak.
Hoe te gebruiken?
Los eten als snack, of anders als een van de voorafjes of bijgerechten van een Chinese maaltijd. Knabbelt lekker weg, al vindt niet iedereen ze sprekend genoeg van smaak.
Wat is er te koop?

merk: Mong Lee Shang 万里香 [Taiwan]
verpakking: grote ronde plastic pot met schroefdeksel
etiket: ORIGINAL Roast Broad Bean / braadstuk Tuinboon / Jaba de carnes asadas / Saubohne der Braten close up etiket
ingredienten: plantaardige olie, tuinbonen, zout, knoflook
prijs: € 2,50 (280 gram)
Meer weten?
- In de Chinese supermarkt heb ik minstens 4 varianten op deze tuinbonen gezien, probeer ze uit en kijk welke je het lekkerst vindt!
- De pot is hersluitbaar met een schroefdeksel, de bonen blijven nog enkele weken lekker
goede beschrijving, toch binnenkort maar eens naar de toko!
Ik krijg altijd trek als ik over deze produkten lees. Niet echt goed voor mijn dieet maar soms moet je jezelf verwennen.
Dat “braadstuk tuinboon” op het etiket! Hilarisch!
Grappig trouwens – in de provincie Groningen worden sinds kort weer ‘mollebonen’ verkocht, een typisch Groningse lekkernij: gepofte/geroosterde paardenbonen. Diezelfde bonen kwam ik ook in de toko tegen, maar dan niet in een luxe zakje en voor de helft van de in de delicatessenzaak betaalde prijs…
En wel net zo lekker? Of heb je het nog niet geproefd? Wel grappig om te weten zeg, een oud-Groningse Chinese snack. 🙂
Als het echt hetzelfde is gaan we de Hollandse naam erbij zetten!
Neen, het is niet Chinees, het is Javaans.
Lees net op Wikipedia dat het recept voor Groningse mollebonen waarschijnlijk uit Ned. Indie komt… ze roosteren de tuinbonensoort (het plaatje lijkt er erg op) in een wok of wadjang. Grappig verhaal! Doe de test!
Robin, ik heb ze nog niet geprobeerd maar ben deze week wél weer in de buurt van een toko!
Pingback: Mollebonen - Groningse specialiteit van geroosterde tuinbonen