Matcha thee [抹茶]

matcha theeHoe heet het?
Matcha thee, matcha, poederthee, Japanse poederthee, Japanse groene poederthee, groen theepoeder, powder tea, green powdered tea, groene thee, maccha, mocha 抹茶

Wat is matcha thee?
Matcha is een prachtig groen poeder gemaakt uit Japanse groene thee, die op een speciale wijze wordt gedronken. Dit ultrafijn gemalen poeder wordt in een theeceremonie met verschillende objecten in een speciaal kopje met een op een scheerkwast gelijkend theegerei (chasen) met heet water schuimend geklopt. Matcha wordt ook verwerkt in zoete gerechten als mochi (rijstkoekjes), cake, ijs en gebak, of in hartige toepassingen als rijstballetjes of groene theenoedels.

Hoe gebruik je matcha thee?
De tokoversie kan uiteraard niet tippen aan de betere Japanse matchasoorten; het matchapoeder kan je aanlengen tot een warme drank of met wat ijsblokjes omtoveren tot groene ijsthee. Gebruik geen kokendheet water voor de matcha, het moet ongeveer 80 graden zijn. Helaas zijn de meeste versies die in de winkel te koop zijn gezoet, wat normaliter met Japanse (en Chinese) groene thee absoluut not done is. Matcha is een leuk ingredient om zelf Japanse groene theenoedels, groen theeijs, matcha latte of andere groene bereidingen mee te maken.

Wat is er te koop?


Matcha: powdered green teamerk: 京昔 [Japan]
verpakking: klein metalen blikje, 5 cm hoog
etiket: (Japans) matcha 御抹茶
ingrediënten: Japanse groene thee
prijs: € 10 (30 gram)


Matcha green tea powdermerk: Gyokuroen [Japan]
verpakking: groene verpakking met ijscoupe, cocktailglas en theekop
etiket: Green Tea, Gyokuroen Osaka グリーンテイー
ingrediënten: Japanse groene thee, suiker
prijs: € 4,50 (150 gram)


Matcha teamerk: Kyoto Uji [Japan]
verpakking: klein blikje met stoffen bekleding, kimonostijl
etiket: KYOTO UJI Premium green tea Matcha
ingrediënten: Japanse groene thee
prijs: € 10 (30 gram)


Welke matcha thee kopen?
Het is natuurlijk veel duurder, maar de ongezoete matcha is veel lekkerder en echter dan de gezoete versie. Het poeder wordt na mengen dikker en olieachtiger en heeft veel meer substantie, hele pure groene theesmaak. De gezoete versie is meer voor de kleur dan voor de smaak.

Meer weten?

 • Een YouTube filmpje van KoyuMatcha waarin je kunt zien hoe je de matcha moet opschuimen in de Japanse groene theeceremonie. Puristen moeten het poeder voor gebruik zeven met een speciaal zeefje.
 • Maak zelf groene theenoedels met matcha, een fotoset op Flickr
 • Bijzondere, knalgroene prachtige matchakoekjes van Klary Koopmans (iets naar beneden scrollen voor het recept
 • Het kopje op de foto is niet Japans, maar Chinees… het moet een grof aardewerken ronde kom zijn, dit klopt niet helemaal dus 😉

31 thoughts on “Matcha thee [抹茶]

 1. Zijn er in NL wel winkels, waar je ‘the real deal’ groene theepoeder kan kopen? Ik zit het overal te zoeken, maar ik zie inderdaad alleen die gezoete varianten 😦

 2. Ik zal blijven rondkijken, ik heb in verschillende winkels gezocht maar zag vooralsnog alleen dit ene pakje tegen. Maar misschien in echte Japanse winkels? Iemand anders matcha in de winkels gezien?

  • Hey Mina, ik heb nu in de toko in Leiden een heel klein blikje (30 gram) met echte matcha gevonden, ongezoet. Dat is veel lekkerder en geconcentreerder dan die gezoete versie. Ik zal de foto’s er zo bij zetten.

 3. Toko Dun Yong in Amsterdam verkoopt ongezoete Matcha van het merk HAZO (Taiwan). € 5,50 voor een plastic zak met (volgens mij) 200 g. De buitenverpakking is een zwarte doos. Bij Dun Yong staat ‘ie dicht bij de Gyokuroen van de foto.

 4. Matcha is in elk geval ook bij een aantal bekende theewinkels zoals Simon Levelt te koop (zie http://www.simonlevelt.nl/TheeWinkel/Products.aspx?coi=3628). Verder is het volgens mij bij de Japanse supermarkt Danku en ook het Japans/Koreaanse winkel Shilla in Amsterdam te koop.

  De zoete variant wordt volgens mij veel gebruikt om bijvoorbeeld met warme/koude melk (kan ook water) drankjes mee te maken. worden. Het is iets dat men regelmatig onder de benaming Green Tea op een drankenkaart aantreft.

  Overigens voor de mensen die heel erg graag Japanse thee (uit Japan) willen hebben, is wellicht de winkel https://shop.ippodo-tea.co.jp/shop/en/ een aanrader

 5. Zou iemand mij kunnen vertellen waar ik de Green Tea, Gyokuroen Osaka グリーンテイー kan kopen? Ik had vandaag green tea poeder in Rotterdam gekocht, maar dat kostte mij 7,50euro voor 150gram en de etiket zag er heel anders uit dan die hier boven staat (waarschijnlijk is het ook een andere).
  Bij voorbaat dank

 6. Mocht het lastig zijn om alles te vinden, ik heb zelf matcha tea via ebay besteld. De prijzen zijn ok en er is enorm veel keus. Via amazon kan het ook. Misschien handig voor diegene die niet in de buurt van een toko woont. (overigens staan er ook allemaal andere leuke matcha producten op ebay zoals matcha kitkats)

 7. Het is steeds lastiger om een Toko te vinden die het verkoopt. Tot kort kon ik in Enschede bij de Toko Matcha kopen. Echter, nadat het op was werd het vanwege de prijs niet meer besteld.
  In Utrecht bij Toko Centraal – achter clarenburgch – is Kyoto Uji Premium Green Tea Matcha te koop voor een prijs van € 8,95. Zeker niet te duur voor 30 gr.
  Als er iemand recente informatie heeft over kopen via Internet, dan hoor ik het graag.

  • Bij Roppongi is inderdaad Maccha (zoals het daar wordt genoemd) te verkrijgen. Echter, €9,00 voor 64 gr. lijkt mij wel erg goedkoop voor Matcha om thee mee te maken. Lijkt mij eerder iets voor voedseltoevoeging tijdens het bereiden. Maar ik ben geen expert, wel een vervent gebruiker als thee en sportdrank met Matcha.

 8. Bij Simon Levelt, tenminste die in dordrecht, heb ik een potje matcha zien staan van een Japans merk.. Hij is wel 15 euro daar geloof ik, maar dan heb je wel wat

 9. Ik heb zojuist wat rondgekeken op internet en het lijkt erop dat tabs-choice.nl toch wel de beste prijs en kwaliteit heeft wat betreft matcha thee. Iemand ervaring met deze webshop?

 10. Koop de echte Matcha liefst bij Simon Lévelt, dan weet je wat je krijgt! En Biologisch uiteraard!
  Ook leggen ze graag de bereiding ervan uit en hebben ze alle toebehoren in de winkels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.