Wijngist [酒饼]

wijngistHoe heet het?
Wijngist, Chinese gist, yeast balls, wine pill, gistballen, gistbolletjes, gistpastilles, wijngistbal, ragi, jiuwan, jiubing wan, jiubing, 酒丸, 酒饼丸, 酒饼

Wat is het?
Kleine bolletjes gist, zo groot als een groot uitgevallen knikker, speciaal bedoeld in de Chinese keuken om laozao (wijnrijst) mee te maken. De wijngist bestaat uit twee helften die met een soort verdikking aan elkaar zitten, en is nogal bros. Het bekendste merk met het hertje en de vleermuis zit verpakt in telkens 2 gistpastilles per verpakking. Er bestaat ook een Indonesische variant wijngist van plattere pastilles, die in de Indonesische keuken wordt gebruikt om snacks te maken met gefermenteerde kleefrijst (tape ketan).

Hoe te gebruiken?
Het bolletje gist in wat lauwwarm water 5 minuten laten weken, dan prakken danwel losroeren met een vork – of eetstokje natuurlijk – tot het in water is opgelost. Met water en al aan de gestoomde warme kleefrijst toevoegen (om wijnrijst mee te maken).

Wat is er te koop?


Wine yeast pillsmerk: Golden Lion [China]
verpakking: gele verpakking met opdruk
etiket: 酒饼,Dried yeast cake, Wijn koekj, biscuits de vin
ingredienten: gist, kleefrijst, water
prijs: €1.75 (100 gram, 10 stuks per 2 verpakt)


Wine yeast pillsmerk: Rapindo [Indonesie]
verpakking: plastic zakje met blauw en rode opdruk
etiket: Ragi Tape Manis
ingredienten: kleefrijst, water, gist
prijs: €2,10 (100 gram)


Meer weten?

  • De wijngist blijft in de voorraadkast nog lang goed, maar wie zeker wil weten dat het goed blijft, kan het ook in het vriesvak leggen en voor gebruik ontdooien.
  • Volgens het recept van ‘Madame Huang’ voor het maken van laozao (wijnrijst) krijgt de gestoomde en met wijngist besprenkelde rijst een kickstart in de vergisting door de toevoeging van extra maizena en suiker. De rijst wordt gedurende 24 uur op een constant hoge temperatuur (in lage oven) weggezet. Het mengsel gaat hierdoor direct goed gisten, zodat de omzetting naar alcohol (na ongeveer 1 week) een fluitje van een cent wordt.
    Wie zelf wijnrijst wil maken, kan zeer uitgebreid lezen hoe dat moet op de geweldige blog Madame Huang’s Kitchen van Carolyn Phillips (Engels)

One thought on “Wijngist [酒饼]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.