Water caltrop [lingjiao 菱角]

water caltrop Hoe heet het?
Water caltrop, Chinese horn nut, waterkastanje (foutief), kraaienpoot, waterhoornkastanje, Trapa bicornis, lingjiao 菱角 [vleermuiskastanje, batmankastanje]

Wat is het?
De zwarte gladde wortels van een Aziatische waterplant, Trapa. Ze zien er bizar en oneetbaar uit als een vreemd gedroogd insect in de vorm van een vleermuis, zwart-donkerbruin van kleur met twee omhoogkrullende hoorntjes en harde groeven op het oppervlak. Na koken en pellen komt echter een vrucht tevoorschijn met de structuur van een paranoot en de smaak van kastanje.

Hoe te gebruiken?
Kook de waterhoornkastanjes in water in ongeveer 15 minuten gaar, of rooster ze als kastanjes. Dan met platte kant van een Chinees hakmes openslaan en de inhoud eruit peuteren (iemand een beter idee?)

Direct als snack eten, de stukjes in roerbakgerechten verwerken, of in een beetje olie of boter roosteren in een koekepan.

Wat is er te koop?
Er is in Nederland maar een soort te koop, alleen in het seizoen dat valt rond september en oktober. Er bestaat nog een tweede soort die ‘wilde waterhoornkastanje’ heet, die is meerpuntig en smaakt zoeter en knapperiger.


water caltropmerk: nvt
verpakking: plastic verpakking of los in versvak
etiket: 菱角 water kastanje
ingrediënten: waterhoornkastanje
prijs: €2,50 per kilo


Meer weten?

  • Gekookte en gepelde vleermuiskastanjes: Foto van eindresultaat.
  • In Chinese recepten kom ik dingen tegen als tofu met waterhoornkastanje, paddestoel met gestoofde waterhoornkastanje of gewoon de groente los eten als snack
  • Niet te verwarren met de ‘gewone’ waterkastanje
  • Ik ken de juiste vertaling van deze kastanje in het Nederlands niet, misschien moeten we hem ‘vleermuiskastanje’ gaan noemen?

6 thoughts on “Water caltrop [lingjiao 菱角]

  1. Ik heb deze wonderlijke wortelgebeurtenissen vers vorige week gezien bij de kleine Chinese supermarkt naast de grote Wah Nam Hong op de Geldersekade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.