Vijfkruidenpoeder [wuxiang fen 五香粉]
Hoe heet het?
Vijfkruidenpoeder, chinees vijf kruiden poeder, bruine Chinese poeder, vijfkruiden, five spice,5-spice, five spice powder, ng heung fun, sneesiepoeder, wuxiang fen 五香粉
Wat is het?
Een mengsel van fijngemalen specerijen gebruikt in de Chinese keuken, bestaand uit steranijs, kaneelschors, sichuanpeper, venkel en kruidnagel. Wordt ook wel aangevuld met meerdere specerijen, zoals gemberpoeder, gancao, mandarijnschil en dergelijke. Vijfkruidenpoeder wordt voornamelijk gebruikt voor het bestrijken van te roosteren vlees en vis, en als ingredient voor 卤 lu, ‘master sauce’ om te sudderen.
Hoe te gebruiken?
Gebruik vijfkruidenpoeder om eend, kip of varkensvlees mee in te smeren en daarna te roosteren. Of voeg wat vijfkruidenpoeder toe aan een ‘lu’ 卤, een ‘master sauce’ met veel sojasaus en andere smaakmakers waarin stukken vlees, tofu en groente worden gesudderd.
Wat is er te koop?

verpakking: glazen potje, rode dop, blauwwit etiket of blauwwit megablik
etiket: 5-spice powder, 5-epices en poudre, 8-gewuerze mischung, gemengde 5-specerijen 五香粉
ingrediënten: anijs, venkel, peperkorrels, kaneelschors en gember
prijs: € 0,85 (50g) / €?? megablik 600 gram
Meer weten?
- Kan op den duur een bittere smaak krijgen, dan nieuwe kopen of zelf nieuwe maken
- Er wordt vaak te makkelijk met vijfkruidenpoeder gesmeten om een ‘Chinese smaak’ aan gerechten te geven. In China wordt vijfkruidenpoeder niet zo vaak gebruikt als hier, ook wordt er gewaarschuwd voor net zwangere vrouwen, die moeten het laten staan.