Vijfkruidenpoeder [wuxiang fen 五香粉]

vijfkruidenpoederHoe heet het?
Vijfkruidenpoeder, chinees vijf kruiden poeder, bruine Chinese poeder, vijfkruiden, five spice,5-spice, five spice powder, ng heung fun, sneesiepoeder, wuxiang fen 五香粉

Wat is het?
Een mengsel van fijngemalen specerijen gebruikt in de Chinese keuken, bestaand uit steranijs, kaneelschors, sichuanpeper, venkel en kruidnagel. Wordt ook wel aangevuld met meerdere specerijen, zoals gemberpoeder, gancao, mandarijnschil en dergelijke. Vijfkruidenpoeder wordt voornamelijk gebruikt voor het bestrijken van te roosteren vlees en vis, en als ingredient voor 卤 lu, ‘master sauce’ om te sudderen.

Hoe te gebruiken?
Gebruik vijfkruidenpoeder om eend, kip of varkensvlees mee in te smeren en daarna te roosteren. Of voeg wat vijfkruidenpoeder toe aan een ‘lu’ 卤, een ‘master sauce’ met veel sojasaus en andere smaakmakers waarin stukken vlees, tofu en groente worden gesudderd.

Wat is er te koop?


Five spice powdermerk: Mee Chun [Hong Kong]
verpakking: glazen potje, rode dop, blauwwit etiket of blauwwit megablik
etiket: 5-spice powder, 5-epices en poudre, 8-gewuerze mischung, gemengde 5-specerijen 五香粉
ingrediënten: anijs, venkel, peperkorrels, kaneelschors en gember
prijs: € 0,85 (50g) / €?? megablik 600 gram


Meer weten?

  • Kan op den duur een bittere smaak krijgen, dan nieuwe kopen of zelf nieuwe maken
  • Er wordt vaak te makkelijk met vijfkruidenpoeder gesmeten om een ‘Chinese smaak’ aan gerechten te geven. In China wordt vijfkruidenpoeder niet zo vaak gebruikt als hier, ook wordt er gewaarschuwd voor net zwangere vrouwen, die moeten het laten staan.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s