Chinese olijven [dingxiang lan 丁香榄]
Hoe heet het?
Chinese olijven, kruidnagelolijven, ingemaakte olijven, clove olives, dingxiang lan 丁香榄
Wat is het?
Verse olijven worden gepekeld en gedroogd, en dan gemarineerd in kruiden als kruidnagel en gember. De smaak lijkt totaal niet op wat je van een olijf verwacht: knapperig, droog, iets zout, met een lichte toets van kruidnagel.
Hoe te gebruiken?
Eten als snack of snoepje, zoals Chinese gezouten pruimen. De olijven hebben een knapperige beet, totaal niet zacht zoals Mediterrane olijven.
Wat is er te koop?
Ik heb maar één type gezien bij de kassa als meegraaiertje bij de kassa van Oriental. Plastic zakje met heel kunstig in driehoek gevouwen gekleurde wikkels, waarin ieder drie olijven.

verpakking: plastic zakje met gekleurde wikkels
etiket: 丁香榄
ingrediënten: olijven, zout, suiker
prijs: € 1,60 (zakje met 10? wikkels)

verpakking: Grote ton waaruit je zelf een puntzak kunt vullen
prijs: € 0,70 per 100g
Meer weten?
- Meer foto’s van clove olives op Flickr
Oh, dat lijkt me lekker. Daar ga ik eens naar op zoek!
Gevonden bij Toko Cheung Kong in Rotterdam. In grote scheptonnen, meteen als je binnenkomt. Ik weet niet zo goed wat ik ervan vond. Niet vies, niet lekker. Vreemd vooral. Ze deden me een beetje denken aan zoute drop. Maar vind het duidelijk geen snoepje. Beter bij een biertje.
nog een keer jeugdsentiment
Chinese olijven (nooit geweten dat er zoiets bestond!) bestaan ook als ‘pesto’, in een potje.
Heel moeilijk te vinden, op dit moment wel verkrijgbaar bij de kleine Chinees naast Wah Nam Hong op de Geldersekade in Amsterdam. Ben benieuwd of iemand het in deze vorm kent en weet wat ermee te doen (behalve gewoon opeten)?
Heb ik nog niet gezien, maar het zal wel vreemd smaken… kan me er niet veel bij voorstellen, hoewel ik Chinese olijven wel lekker vind om op te knabbelen