Japanse mayonaise [Kewpie 丘比]

mayonaiseHoe heet het?
Japanse mayonaise, Kewpie , QP, Cupid, qiubi 丘比, キユーピー, マヨネーズ

Wat is het?
Frisse lichtzure mayonaise van Japanse makelij in een slappe plastic knijpfles, met karakteristiek logo’tje van een baby erop, die een Cupido blijkt te moeten voorstellen. Al jaren het bekendste merk mayonaise in Japan, geëxporteerd naar heel Azië.

Hoe te gebruiken?
Overal waar je mayonaise voor gebruikt. Dus ook in sushi om bijvoorbeeld tonijnsalade mee op smaak te brengen. Verslavend lekker, beter dan Hellman’s. Heeft mooie knijptuit waarmee je zowel dunne streepjes als grote decoratieve strepen mee kunt trekken.


QP mayomerk: Kewpie (Japan)
verpakking: plastic knijpfles in plastic zak met ruitjes
etiket: Kewpie Mayonnaise 500 g
ingrediënten: olie, eieren, rijstazijn, zout
prijs: [€ 3,95] € 4,95


Japanese mayomerk: SSK (Japan)
verpakking: plastic knijpfles in plastic zak met groen
etiket: マヨネーズ JAS Mayonnaise 500 g
ingrediënten: olie, eieren, rijstazijn, zout
prijs: € 5,50?
noot: deze lijkt er erg op, maar is soms nog duurder dan Kewpie zelf. Smaakt romiger en zachter dan Kewpie, ook erg lekker!


Meer weten?

  • Dit is de lievelingsmayonaise van topkoks, zoals bijvoorbeeld Ron Blaauw (te lezen in zijn culiklapper ‘Blaauw’). Kewpie maakt opgang in culiland.
  • De Japanse website van Kewpie met verschillende (niet in NL verkrijgbare) mayonaisesoorten
  • Soms ook verkrijgbaar in kleinere flesjes, maar die zijn dan ook weer flink aan de prijs in sommige winkels (6 euro!)
  • Er is ook een groene wasabimayonaise te koop die qua verpakking erg lijkt op de Kewpie, maar die het niet is. Was ook wel lekker, maar niet de real thing

Advertenties

16 thoughts on “Japanse mayonaise [Kewpie 丘比]

  1. Nooit geweten dat die zo hoog werd aangeschreven. Het was mijn lievelingsmayonaise toen ik in Peking woonde. Nadat de moed me al bijna in de schoenen was gezakt, omdat ik alle amerikaanse merken echt niet te vreten bleek te vinden.
    Alleen jammer dat er nog meer caloriëen dan in onze vetste mayo in zitten. 😉
    Stond het oliepercentagie niet op het etiket? Ik meende dat het iets van 95% is?

    De wasabi-mayonaise heb ik laatst eens geprobeerd. Vond hem een onprettig bijsmaakje hebben, maar op de boterhammen met komkommer ging ie toch snel op.

  2. Haha, in China was het ook mijn lievelingsmayonaise en dat was in de jaren ’80, toen er gewoon nergens ook maar iets van mayonaise te koop was.
    Het etiket is al verdwenen bij mij, want dat stond op die wikkel om de plastic fles. Dat hebben ze hier weggesmeten. Maar- niet getreurd, de Kewpie is echt volgende week wel weer op, dus dan komt er weer een nieuwe knijpfles.

  3. Shit, dit zag ik staan in de winkel en dacht dat het Japanse babyvoeding was…

    Tenzij je me weet te overtuigen koop ik het niet. Zelfgemaakt lijkt me altijd beter.

  4. Zelfgemaakt is natuurlijk lekkerder, maar dat heb je misschien niet altijd bij de hand. Ik vind Kewpie heeerlijk. Als je van mayonaises als Delhaize huismerk en andere Franse wat zuurdere mayonaises houdt, is dit een enorm fijne mayonaise.

  5. Ik ben erg benieuwd wat je ervan zult vinden, Jurgen. Juist als fan van homemade mayonaise. Dus ah toe, probeer het eens!
    Als het een sof blijkt, dan maken we het goed. Promised. 🙂

  6. Eindelijk na veel pogingen en vele weken, vergeten te kopen is het er eindelijk van gekomen en sinds gister hebben wij de beroemde Kewpie mayo in huis.
    Na gelezen te hebben dat o.a. Ron Blaauw er graag mee werkt moet het toch een mooie en zeer goede mayonaise zijn.
    Om niet direct door de mand te vallen hebben we de dagen er voor flink wat verschillende merken en soorten mayonaise in huis gehaald. Mayo’s van 1,99 eurocent per pot , Zaanse mayonaise, Calve, Aldi, C1000, AH huismerk. Van tubes tot potjes, van potjes tot knijpfles.
    Heerlijk, gewoon met een hele rij mayo’s op tafel en maar proeven welke we de lekkerst vinden.
    Tussendoor de smaakpapillen een beetje neutraliseren met wat zelf gebakken brood.
    De Kewpie is inderdaad een zuurdere mayonaise, veel zuurder dan alle andere merken en soorten. Zuurder maar wel met een frisse zuurheid die een heel klein beetje naar citroenzuur neigt. Ik weet niet wat er in de mayo zit maar vermoet dat er geen gewone azijn gebruikt wordt maar dat men rijstazijn gebruikt.
    Eigenlijk heel leuk om eens een mayo te gebruiken welke uit een heel ander wereld deel komt (Azië in dit geval).
    De prijs van de mayo was echter minder fraai omdat ik een kleine 5.95 euro mocht neer tellen voor een tube met 500 gram. Patatje Mayo wordt op deze manier wel heel erg duur.
    Tegenover mij staat een glazen pot met 600 gram, een heerlijke zachte mayonaise gemaakt door Winner food b.v. uit Lopik. Een zachte romige mayonaise, niet super vet, maar wat heet niet vet bij een mayonaise. Met een heel klein beetje extra citroensap of rijst-azijn krijg ik bijna de zelfde smaaksensatie.
    En dat doet me dan weer denken aan een heel simpel Italiaans recept van verse pasta met knoflookgarnalen in een citroen mayonaise. Simpel en heerlijk.
    Rest mij nog om van de week zelf wat mayo’s te gaan maken, maar we hebben er al zo veel.

    Remi

    Oh ja, waar eten Japanners Mayo bij?

  7. Heerlijk die mayotest! De Kewpie heb ik wel iets goedkoper gezien (4.50 of zo) , maar inderdaad, het is even slikken. De Japanners eten de mayo natuurlijk in de sushi, in het tonijnmengsel, het heet ook wel sushimayonaise 🙂

  8. Zo idioot dat het maandenlang nergens meer te krijgen was hier in Rotterdam, maar vandaag eindelijk weer gesignaleerd. (bij Nam Wah Hong) Kostte hier ook 5,95 voor 500 gram. Beetje belachelijke prijs eigenlijk.

  9. Eindelijk gevonden, deze Kewpie mayonaise is heerlijk en doordat er geen suiker in zit veel frisser dan doorsnee mayo,

    en inderdaad lekkerder dan die echt wel goeie Hellman’s. Tsja, 5,95 voor 500 gram, dat is veel geld voor een tube mayonaise.

  10. Hi allemaal,

    Ik ben ook fan van de Kewpie… maar haal het vaak gewoon bij de toko… betaalde laatst net geen 4 euro… prima te doen…

    Trouwens de wasabi mayonaise van SSK is lekkerder dan die van Kewpie… erg goed voor sushi handrolls en natuurlijk een lekkere tonijnsalade.

  11. Hi there,

    Als echte mayonaise fan toch even een reactie. Ik ken deze Japanse mayo nog niet dus die ga ik zeker proberen. Mijn alltime favoriet is toch de mayonaise van dL te verkrijgen bij de Sligro. Op het etiket staat “1100 ml de plaisir”, en daar is geen woord van gelogen. http://bit.ly/gnJWBw Heerlijk mondgevoel en met genoeg zuur om nooit te vervelen:-p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s