Verse rijstvellen [hefen 河粉]
Hoe heet het?
Rijstvellen, ho fun, rice stickroll, verse rijststicks, verse rijstnoedels, rice rolls, rice noodles, hofoen, ho-fen, Shahe fen, ho-fun, ho fun, hefen 河粉.
Wat is het?
Deegvellen van rijstmeel, een specialiteit uit de stad Shahe in het zuiden van China, ze heten daarom ook Shahe fen “vellen uit Shahe”. Van een rijstmeelbeslag met een beetje olie wordt een hele dunne laag uitgestreken op een kaasdoek die boven een pan met kokend water is gespannen. Dan worden de vellen eraf gepeld, met olie ingesmeerd en voorzichtig opgerold. De rijstvellen zijn dun en teer en scheuren erg makkelijk.
Hoe te gebruiken?
In Nederland worden in het koelvak alleen de dikkere opgerolde rijstvellen verkocht. Doe die in heet water en rol ze dan voorzichtig uit zonder te breken. Dan in brede linten snijden en voorzichtig bakken met saus, of oprollen met een vulling erin (chang-fun) zoals je het in restaurants wel ziet. Maar ja, goed opletten anders gaat het geheid scheuren of plakken!
Wat is er te koop?

verpakking: plastic zak in het koelvak
etiket: Chinees Rijststick, Chinese rice sticks 河粉, Nam Kee’s original Chinese food
ingrediënten: rijst, tarwezetmeel, water, plantaardige olie
prijs: €1,95 (500g)

verpakking: plastic zak in het koelvak
etiket: Rijststick met bosuien en gedrogen garnalen. Rice stickroll with spring onion & dried shrimps 虾米肠
ingrediënten: rijst, tarwezetmeel, water, bosuien, gedrogen garnalen, plantaardige olie
prijs: € 1,95 (500 g)
Beter is koken in water ze worden dan zachter en makkelijker rolbaar dan kun je ze wel vullen.
Nou, dan ben ik heel erg benieuwd naar wat jij er precies mee doet! Misschien kun je op jouw flickr-fotolog wat recepten prijs geven? (dan maak ik hier een linkje daar naartoe) Hoe maak je ze warm? Koken? Stomen? In zijn geheel? In slierten? Krijg jij ze wel los? Hoe dan? Wat voor smaakmakers/sauzen. Vertel, vertel! 🙂
He leuk dat je deze hier behandelt, ik heb ze vaak als dim sum met gedroogde garnalen heerlijk gewoon. Ook kun je ze vullen met eend, vis enzo
Ik zal ze zobra ik ze kan krijgen bij de toko ( ze hebben ze niet altijd ) eens op mijn fotolog behandelen.
Zelf maken is heel moeilijk blijkt je hebt daar een aparte pan voor nodig en die zijn hier niet te krijgen zover ik weet.
Voor de saus is heel simpel ik doe wat lichte sojasaus met wat donkere sojasaus mengen met suiker en dan iets verwarmen.
Een heerlijk gerecht waar ik mijn vingers bij …
Gewoon stomen in een bamboe mandje, en vervolgens opdienen met verschillende sausjes. Denk aan een lichte ketjap met sesamolie en azijn.
remi
Graag zou ik wat van die heerlijke recepten willen uitproberen… waar kan ik die vinden…. die met die heerlijke rijstvellen… gekookt… of gestoomd….
Maar wat moet erin…..Zijn er uberhaupt bestaande gepubliceerde recepten van?
Aniet
Sorry …was even vergeten me aan te melden voor nieuwsbrief via email…dank u