Oestersaus [haoyou 蠔油]
Hoe heet het?
Oestersaus, oyster sauce, oyster flavoured sauce, haoyou 蠔油
Wat is het?
Donkere, dikke saus uit de Zuidchinese keuken, gemaakt van oesterextract, suiker, karamel, zout en sojasaus, verdikt met maizena. De uitvinding van oestersaus wordt toegeschreven aan Lee Kam Sheung (van Lee Kum Kee sauzen) in het eind van de 19e eeuw. Bestaat ook in een vegetarische variant.
Hoe te gebruiken?
Een of twee schepjes toevoegen aan gebakken noedels, biefstukreepjes of pas gewokte groente voor een origineel zuidchinese smaak. Niet te veel, het gaat snel overheersen of wordt te zout. Kan zowel worden meegekookt als rauw gegeten worden.
Wat is er te koop?

verpakking: glazen fles, rood etiket met panda
etiket: Panda Brand 李锦記 Oyster flavoured sauce
ingrediënten: water, suiker, zout, gemodificeerd maiszetmeel, smaakversterker E621, oesterextract (3%), tarwebloem, kleurstof E150c (close-up etiket)
prijs: ± € 1,85 (510g)

verpakking: glazen fles met plaatje van peddelende vrouw en jongetje in oesterboot
etiket: Premium brand oyster flavored sauce 李锦記
ingrediënten: water, suiker, smaakversterker E621, oesterextract, zout, gemodificeerd maiszetmeel, tarwemeel, E150c (close-up etiket)
prijs: ± € 3,95 (510g)

verpakking: glazen fles met plaatje van roerbakkende kokkin met wit schort
etiket: Oyster sauce
ingrediënten: oesterextract, suiker, zout, sojabonen, tarwemeel, maiszetmeel, conserveringsmiddel E211
prijs: ± € 1,95 (600ml) (ook kleiner flesje van 300 ml. te koop)

verpakking: glazen flesje, rood/bruin etiket
etiket: Oystersauce, austernsauce
ingrediënten: water, suiker, zout, oesterextract (4%), gemodificeerd tapiocameel, gist extract, tarwemeel, smaakversterker E621, kleurstof E150c, aroma’s
Bijzonderheid: na openen slechts 1 maand houdbaar in ijskast.
prijs: ± € … (150ml)

verpakking: glazen fles met groen etiket
etiket: Vegetarian stir-fry sauce 素食耗油
ingrediënten: water, suiker, sojasaus, zout, maiszetmeel, gistextract, kleurstoffen E150a, smaakversterkers E627 E631 (close-up etiket)
prijs: ± € 2,95 (510g)
Welke kopen?
Koop de duurdere merken, die zijn puurder en lekkerder van smaak. Slechts heel weinig sauzen smaken ook echt naar oester en er bestaat ook vegetarische oestersaus: de laatste in het rijtje foto’s. Met heel goedkope merken kan gerotzooid zijn, maar Pearl, Amoy en Lee Kum Kee zijn prima.
Meer weten?
- Hoewel oestersaus in de Chinese keuken voorkomt in slechts enkele gerechten, zoals “beef in oyster sauce”, verzinnen sausfabrikanten en gemaksvoedselaars dat oestersaus ongeveer aan ieder Chinees gerecht moet worden toegevoegd.
- Er bestaat ook een klein ‘instapflesje’ van Amoy [150 ml.] om te ontdekken of dit iets voor je is, dan hoef je niet gelijk een grote fles aan te schaffen.
- Recept : Janneke Vreugdenhils biefstukreepjes in oestersaus, NRC.tv is niet langer in de lucht, dus waar het filmpje is gebleven?
美食廚藝中國是豐富精彩。
中国菜太丰富了!中国是我们世界美食国家之一
Pingback: Gyōza, Aziatische ravioli met vis