Rijstnoedels [mifen 米粉]

rijstnoedelsHoe heet het?
Rijstnoedels, mihoen, gedroogde rijst noedels, rijstmie, rijstnoodles, rijst noodles, rijstvermicelli, rice noodles, rice sticks, mihun, bihoen, bihun, mifen 米粉.

Wat is het?
In de Chinese keuken zijn er verschillende soorten rijstnoedels, varierend van (ultra)dunne ronde ‘spaghetti’ tot brede, platte ‘tagliatelle’. De bekendste soort in Nederland is natuurlijk mihoen of rijstmie. De rijstnoedels worden gemaakt van een deeg van rijstebloem en water, tot de gewenste breedte gevormd en vervolgens gedroogd. De noedels zijn grauwwit tot transparant van kleur, maar worden na koken wit of witgeel. De verse, brede variant van gedroogde rijstnoedels (mifen 米粉) heet hefen 河粉 (hofun, ho fun). Let op, mihoen, de dunne ronde sprieterige rijstnoedel wordt vaak verward met glasnoedels, die niet van rijst maar van mungbonen(tauge)-meel gemaakt zijn.

Hoe te gebruiken?
De noedels eerst kort in water koken tot ze zacht zijn, zo’n drie tot vijf minuten (afhankelijk van het type en de dikte van de noedels). Dan afspoelen met veel koud water en wegzetten tot gebruik. De rijstnoedels worden toegevoegd aan de wok met ingredienten en smaakmakers en sudderen gaar, waarbij ze de smaken opnemen. De bredere variant is natuurlijk onontbeerlijk bij het Thaise nationale noedelgerecht Pad Thai: gebakken rijstnoedels met vissaus en heel veel andere smaken.
De verse variant hefen /ho fun (‘verse rijststicks), is veel zachter van structuur. Hefen worden gebakken met rundvlees en sojasaus en bijvoorbeeld wat tauge.

Wat is er te koop?


Guilin rice vermicellimerk: Butterfly brand 蝴蝶牌 (China)
verpakking: half doorschijnende rode verpakking met zwarte Chinese karakters
etiket: Guilin rice vermicelli 桂林米粉
ingredienten: rijst, water (close-up etiket)
prijs: €1,15 (400 gr.)


rice noodlesmerk: Oriental Food (Thailand)
verpakking: doorschijnende verpakking met plaatje van Aziaat met grote hoed
etiket: Chantaboon Rice Stick 5 MM.
ingredienten: rijstmeel, water (close-up etiket)
prijs: €1,15 (400 gr.)
let op: deze noedels moeten 10 min. in koud water weken volgens de verpakking


Meer weten?

  • Net als glasnoedels kunnen gedroogde rijstnoedels in olie worden gebakken, dan zwellen ze op als een soort kroepoek. Leuk om een ‘nestje’ te maken of als crunchy ingredient in een stir-fry

4 thoughts on “Rijstnoedels [mifen 米粉]

  1. Late reactie: maar bedankt, de laatste tijd zie ik ze steeds bij Dun Yong liggen inderdaad. Heb ze nog niet gekocht alleen, de gelegenheid moet zich nog voordoen. Volgens mij kun je ze namelijk niet echt bewaren zodra de verpakking geopend is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.