Zoete bonensaus [tianmian jiang 甜面酱]
Hoe heet het?
Zoete bonensaus, sweet ground bean sauce; sauce de pois chinois moulus; Susse gemahlene bohnenosse; zoete gemalen bonensaus, gele bonensaus, tianmian jiang 甜面酱
Wat is het?
Deze diep donkerbruine saus is gemaakt uit gefermenteerde gemalen sojabonen, ingedikt met tarwemeel. De saus heeft de constistentie van een dikke pindasaus. Het geeft gerechten een donkere kleur en een rijkere, diepe smaak, die zowel zoetig als zout is. De saus is niet scherp.
Hoe te gebruiken?
De zoete bonenesaus wordt gebruikt in de Noord-Chinese keuken. Toepassingen zijn: 1 of 2 eetlepels toevoegen in wokgerechten (vooral goed smakend met varkensvlees), als saus voor Pekingeend (evt. aanlengen met beetje water). De saus combineert goed met knoflook of lenteuitjes, en kan zowel gekookt als rauw genuttigd worden.
Wat is er te koop?
merk: Mee Chun [Hong Kong]
verpakking: blikje (450g / 350 ml)
etiket: 甜面酱 / tianmian jiang; sweet ground bean sauce; sauce de pois chinois moulus; Susse gemahlene bohnenosse; zoete gemalen bonensaus [pikante saus] [NB. de saus is totaal niet pikant].
ingrediënten: sojabonen (22%), tarwemeel, suiker, zout, water, smaakversterker, conserveermiddel.
prijs: € 2,05
Meer weten?
- Foto’s van zoete bonensaus op Flickr
- Niet te verwarren met / lijkt op: taotjo of de veel bekendere (maar minder lekkere) hoisinsaus
Hai Alice,
Hoe lang kun je een geopend blik goed houden en wat is de beste bewaarplek?
Grz-Jacques
ik doe de inhoud van een blikje altijd in een plastic doosje en bewaar het in de ijskast. Zo blijft het maandenlang goed.
Deze maand is bij de Oriental de gemalen bonensaus in de aanbieding. Is dat hetzelfde spul als ZOETE (gemalen) bonensaus?
Dat is de gemalen versie van taotjo , maar dat ontloopt elkaar echt niet zo veel!