Yacai 芽菜

suimi yacaiHoe heet het?
Yacai, ingemaakte groente, preserved vegetable, Yibin preserved vegetable, yacai 芽菜, suimi yacai 碎米芽菜 (letterlijk: fijngehakte yacai)

Wat is het?
Het heeft lang genoeg geduurd voordat deze gefermenteerde ingemaakte groente uit Sichuan eindelijk in Nederland te koop is. Al eerder spotten wij deze kleine zakjes met het zwarte goud in toko’s in Parijs en Dusseldorf, maar hier bleef het in de toko’s doodstil.
Deze donkerbruine, bijna zwarte ingemaakte groente wordt gemaakt van de stengels van de mosterdkool en is een specialiteit uit de stad Yibin (Sichuan). Yacai is een onmisbaar ingredient in Dandan noodles (foto links). Na het eerste fermentatieproces met zout wordt in het tweede fermentatieproces suiker, steranijs en sichuanpeper gebruikt. Het eindresultaat smaakt zoutig en hartig en geeft gerechten een heerlijke smaak.
In Sichuan zijn ook zakjes te koop met de hele stengels (zie foto rechts), in Nederland is er vooralsnog alleen dit merk te koop waar het reeds fijngesneden (suimi) is.

Hoe te gebruiken?
Direct uit het pakje te gebruiken. Bij noedels, met gehakt, bij groente (bv boontjes) meebakken en bij rijst. Bijzonder lekker in combinatie met knoflook, chilipepers, en fijngemalen pinda’s.

Wat is er te koop?


merk: Suimiyacai (China)
verpakking: klein zakje met zilveren rand (70g), plaatje van bord met yacai met een groen korianderblaadje; witte Chinese karakters op een blauw cartouche
etiket: Suimiyacai 中国四川 | 宜宾 | 碎米芽菜
ingrediënten: mosterdkool, zout, bruine suiker, specerijen, conserveermiddelen (kaliumsorbaat, Acesulfaam-K)
prijs: € 0,75


Meer weten?

  • Op de foto bovenaan : rechts: ongesneden yacai, (nog niet in Nederland te koop); links: de suimi yacai die nu met een beetje geluk te vinden is.
  • De fabrikant van deze ingemaakte groente heeft de term ‘suimi yacai‘ als merknaam aangenomen.
  • Vraag je in de Nederlandse toko naar yacai, denken de (zuid-Chinees georienteerde) medewerkers vaak dat je taugé bedoelt… neem een foto mee van de verpakking!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s