Klaroen [xiancai 苋菜]

Klaroen Hoe heet het?
Klaroen, amaranth, Chinese spinazie, Amaranthus tricolor, bayam (maleis), Hin Choy, Hien Choy, Hieng Choy, Yin Choy, xiancai 苋菜

Wat is het?
Klaroen (amaranth) is de verzamelnaam van een plant met groen tot paarse bladeren, die wel tot 1.5 meter hoog kan worden. De bladeren en jonge toppen van deze plant kunnen als spinazie worden gegeten. Oudere bladeren kunnen wat taai zijn. [Update: amaranth is inmiddels, ook de benaming voor een ‘superfood’ a la quinoa geworden. Het betreft de zaden van deze besproken groente].

Hoe te gebruiken?
Wassen en in blaadjes verdelen, harde stelen weghalen. Dan roerbakken met een beetje knoflook of in een soep laten slinken. Niet rauw eten. De paars met groene bladeren zien er prachtig uit, maar zoals gezegd bestaat er ook klaroen met alleen donkergroene bladeren.

Wat is er te koop?


vegetablesmerk: rechts op de foto!
verpakking: plastic zak in het versvak
etiket: Hien Choi
ingrediënten: nvt
prijs: € 3,95 per kilo


Meer weten?

  • De zaden van de klaroen kunnen als een graan worden gegeten, ze worden een beetje plakkerig na het koken. Update 2016: inmiddels is dit als ‘amaranth‘ op de markt, en is het op weg zo populair als quinoa te worden.
  • Hier een foto van bloeiende klaroen in Mexico: klaroen
Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s