Gezouten eendeneieren [xiandan 咸蛋]
Hoe heet het?
Gezouten eendeneieren, salted duck eggs, salty duck eggs, telor asin, zoute eieren, xiandan 咸蛋, xian yadan 咸鸭蛋
Wat is het?
Verse, ongekookte eendeneieren die enkele weken in een pekelbad hebben gelegen, een specialiteit van de streek rond Shanghai. Het zout trekt in het ei waardoor dooier en eiwit een andere intensiteit krijgen, donkerder en sterker van smaak. Echt heel zout. Eieren met dubbele dooiers zijn helemaal goed.
Hoe te gebruiken?
De eieren uit de verpakking halen en ten minste 20 minuten koken. Dan bijvoorbeeld eten met rijstepap; alleen de dooier in zijn geheel verwerken in mooncakes of zongzi (kleefrijstpakketjes in bamboeblad); of van dooiers een beslag maken om bijvoorbeeld maiskorrels in te frituren; als vulling geprakt in tofuvel, enzovoort. Gezouten eendeneieren zijn meer voor gevorderden, de meeste mensen vinden het niet perse direct lekker.
Wat is er te koop?

verpakking: doorzichtige eierdoos met wit etiket
etiket: 楝手咸蛋 Salted Duck Eggs / Gezouten eendeneieren
ingrediënten: eendeneieren
prijs: € 3,95 (6 stuks)
Meer weten?
- Niet verwarren met: duizendjarige eieren, die worden speciaal geconserveerd zodat ze zwart kleuren. Op die doosjes staat “preserved duck eggs”, op deze staat “salted duck eggs”.