Seroendeng
Hoe heet het?
Seroendeng, serundeng, crispy spiced coconut, spiced roasted coconut, geroosterde kokos met pinda’s.
Wat is het?
In Nederland zeer vertrouwd mengsel van geroosterde kokos met pinda’s en kruiden uit de Indonesische keuken, gebruikt als bijgerecht voor rijst en andere gerechten. Populair als strooisel op alles van de Indonesische rijsttafel, in kleine schaaltjes op tafel gezet naast schaaltjes met bijvoorbeeld kroepoek, atjar of gefruite uitjes. Er zijn veel varianten van seroendeng, maar meestal is het lichtoranje van kleur en zitten er pinda’s in. Bij het ene mengsel is de geroosterde kokos heel fijn, bij de ander veel grover van structuur, de kruidenmengsels zijn wisselend. Het is zo’n bekend mengsel dat het ook gewoon in alle supermarkten te koop is.
Hoe te gebruiken?
Strooi een eetlepel seroendeng op rijst, noedels of in de soep (soto ajam). Strooi het op de pindasaus op de gado-gado. Kan eigenlijk overal bij, behoorlijk verslavend. Kan prima bewaard worden in een afgesloten bus of pot, maar wordt na te lang in de voorraadkast muf.
Wat is er te koop?

verpakking: rond plastic bakje
etiket: Kokkie Djawa SEROENDENG
ingredienten: kokos, pinda’s, specerijen, zout, suiker […]
prijs: €1,50 (200 gram)

verpakking: klein glazen flesje met oranje etiket
etiket: Conimex Seroendeng, geroosterde kokos met pinda’s
ingredienten: kokos 61%, pinda 23%, basterdsuiker, koriander, zout, galangawortel, komijn, ui, knoflook, laurierblad, olie, rozemarijnextract, voedingszuur E330
prijs: €1,25 (100 gram)

verpakking: doorzichtig plastic verpakking met rood en blauw etiket
etiket: Seroendeng Kampoeng LEKKER
ingredienten: geraspte kokos, specerijen, palmsuiker, plantaardige olie
prijs: € 2 ? (250 gram)
Dit is een voorbeeld van een seroendeng zonder pinda’s
Meer weten?
Het is heel leuk om je eigen seroendeng te maken. Ik gebruikte hiervoor het Kookschrift van Tante Dee, een oudtante uit de familie:
Volgens mij staat er het volgende:
Seroendeng katjang
- 100- 150 gram geraspte klapper (= kokos)
- 1/2 ons gebakken katjang (= pinda’s)
- 10 gewadjangde (geradjangde?) uitjes (=gebakken uitjes)
- 2 b.p. (knoflooktenen)
- 1 theelepel laos
- 2 theelepeltjes ketoembar (= koriander)
- 1 theelepel djinten (= komijn)
- trassie, assem (=tamarinde), suiker, zout, djeroekblaadjes (= djeruk-purut-/ kaffir lime leaves)
- salam (blaadje)
Klapper zonder olie in de wadjan lichtbruin roosteren. De kruiden oelèk (=fijnwrijven) en fruiten in 3/4 part Delfia (=kokosvet) met de blaadjes. Assam (=tamarinde) met heel weinig water overgieten en een beetje kneden. Dit bij de gefruite massa doen met een theelepel suiker of gestampte goela djawa (=palmsuiker). Dan de klapper er bij doen en alles goed omscheppen. Zet de klapper goed bruin dan pas de katjang (=pinda’s) erbij.
In het recept van tante Dorien, een vriendin van mijn moeder zat er ook suiker in, ik moet het recept eens opzoeken. De ellende met de Indonesische keuken is dat je veel op gevoel, smaak doet. Gewoon proeven, een beetje meer zout, een beetje meer of minder knoflook, wat suiker. Ach je kent het zelf wel.
Remi
Volgens mij staat er ‘gerandjangde’ (fijngesneden), niet ‘gewadjangde.’
Weet iemand waar ik de Rapindo seroendeng kampoeng kan bestellen?
Bedankt.