WCCC 2016: wereldkampioenschappen Chinees koken

WCCC 2016: wereldkampioenschappen Chinees koken in AHOY
Volgende week (maandag 19, dinsdag 20 en woensdag 21 september) is het zo ver, dan worden de 中国烹饪世界大赛 Wereldkampioenschappen Chinees koken gehouden in Rotterdam AHOY!

Deze wedstrijd vindt iedere vier jaar plaats en dit jaar voor het eerst in Europa. Koksteams strijden om de titel 国际中餐烹饪大师 ‘Masterchef International Chinese cuisine’.
Het is een groot evenement waar honderden Chinese koks uit binnen- en buitenland op afkomen, en waar je als publiek bij kunt zijn om de wedstrijd te volgen. Er zijn in ieder geval grote schermen om alles goed te kunnen zien.

Behalve het volgen van de wedstrijd in kan je in AHOY ook Chinees streetfood eten en zijn er stands van de sponsors. De hele dag door vinden er kookdemonstraties plaats ter inspiratie.

Wat doen de koksteams:
200 koks, in 50 teams van 4 koks. De teams krijgen de beschikking over een werkruimte van 2.4 x 2.4 meter en een vast batterij aan keukengerei. Ze moeten in een tijdsperiode van 2,5 uur acht gerechten klaarmaken. Er zijn geen verplichte gerechten. Dit is wat de teams moeten bereiden:

  • 2 冷菜 koude gerechten, waarvan een regionale koude schotel (风味冷菜) en een groot plateau (cold platter 冷菜拼盘), de laatste vergt veel technisch snijwerk;
  • 4 热菜 warme gerechten (volgens verschillende technieken);
  • 1 甜点 zoet gerecht ofwel dessert (zoete puddingen oid);
  • 1 面点 pastry / gerecht met deeg

De jury, bestaand uit vertegenwoordigers van de WFCCI (World Chinese Cuisine Industry Association 世界中餐业联合会), kennen punten toe voor smaak (40%), presentatie (30%) en creativiteit (30%). Vanwege de grote hoeveelheid teams en de beperkte ruimte wordt het wereldkampioenschap in vier rondes gehouden:

Ronde 1 maandag 19 september 13:30-16:00 uur; Ronde 2 dinsdag 20 september 9:30-12:00, Ronde 3 ook dinsdag, 13:30-17:00; en Ronde 4 woensdag 21 september 10:00-13:00 uur. De uitslag vindt plaats tijdens een (besloten) galadiner op de woensdagavond.

East Meets West (dinsdag 20 september)
Op dinsdag 20 september is er een extra onderdeel ‘East meets West’, waar topchefs uit Europa een culinaire dialoog aangaan met Chinese meesterchefs: samen koken. Voorafgaand aan deze bijzondere inspiratierondes is er een debat (dinsdag 20 september 10:00-12:00) waar chefs, entrepeneurs and CEO’s in food discussieren over het slaan van culinaire bruggen tussen oost en west ‘Bridging Culinary Differences’, voorgezeten door Edwin Vinke en chef Han Ji (纪晓翰) van HanTing Cuisine. Aansluitend op het debat zijn er drie rondes ‘Chefs Challenge’ Europa-China:

Chinese masterchef Da Dong

  • 13:00 – 14:00 – Chefs Challenge 1: Dong Zhenxiang (董振祥 Da Dong 大董)(Beijing Da Dong Roast Duck restaurant) vs. Edwin Vinke (Kromme Watergang, Hoofdplaat NL)
  • 14:30 – 15:30 – Chefs Challenge 2: Charles Li Chao (李权超 Li Quanchao, Beijing) vs. Loïc Villemin (De Jonkman, Brugge BE)
  • 16:00 – 17:00 – Chefs Challenge 3: Wang Haidong (王海东, Beijing) vs. Filip Claeys (Toya, Faulquemont FR)

Meer weten:

We hopen je te zien bij het Wereldkampioenschap Chinees koken in Rotterdam, wij gaan in ieder geval ! Hieronder enkele chefs van het team uit Nederland:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.