Dashi [だし]

dashi Hoe heet het?
Dashi, Japans bouillonpoeder, dashi no moto [dashipoeder], だしの素, 出汁

Wat is het?
Dashi is bouillon getrokken van kombu (zeewier) en geschaafde bonitovlokken, een van de pijlers uit de Japanse keuken. Het heeft een heel eigen, unieke Japanse smaak: ziltig en zoutig, hartig en vissig tegelijk.

Hoe te gebruiken?
Gebruik dashibouillon om Japanse soepen, sauzen en noedelsoepen mee op smaak te brengen. Je kan dashi natuurlijk ook zelf trekken van een stuk kombu-wier en geschaafde bonito, maar zo uit een potje is natuurlijk wel zo handig.

Wat is er te koop?


Dashi
merk: Maretochi [Japan]
verpakking: doosje rood, blauw, geel en groene opdruk
etiket: だしの素 
ingrediënten: ?
prijs: ± € 1,75 (3 zakjes a 50 gram)


Dashi
merk: Shimeya [Japan]
verpakking: doosje met plaatje van bonito-drogende mannen
etiket: (Japans) だし
ingrediënten:
prijs: ± € 1,50 (6 zakjes a 8 gram)


Dashi
merk: Shimaya [Japan]
verpakking: wit doosje met rode kleuren
etiket: Bonito flavored seasoning だしの素 Dashino-moto, satisfaction since 1964
ingrediënten:
prijs: ± € 1,50 (10 zakjes a 5 gram)


Meer weten?

  • Zelf dashi maken met Coquinaria. (Geeft enkele varianten)

8 thoughts on “Dashi [だし]

  1. Voor de kerst wil ik japanse gerechten maken. Ik wil weten waar ik de ingrediënten kan kopen. Een indische toko zou een optie zijn, maar zijn er ook winkels voor Japanse ingrediënten. Wie kan mij helpen. Liefst in de omgeving van Den Haag.

    Thea

  2. Dashi

    Natuurlijk ben ik weer eens zo stom geweest om het te zelf proberen te maken, was verrast over de visachtige smaak maar het koste veel tijd en geduld.

    Inmiddels heb alle drie de soorten Dashi geprobeerd, geproefd en kan er met mijn eigen probeersel niet tegen op.
    De Shimeya, de middelste gebruik ik voor het maken van Yakitori saus maar gebruik hem/haar ook als drinkbouillon. Gewoonweg heerlijk.

    Yakitori is eigenlijk kippenvlees op een stokje, een soort sate, maar dan ongemarineerd, de saus, bijna een stroop en de sesamzaadjes maken de Yakitori.

    Yakitori is er in veel, heel veel varianten en recepten verschillen, morgen weer proberen in plaats van kipfilet nu een kippendij en in plaats van kippenbouillon voor de saus gewoon weer Dashi.

    Met het binden van de saus zit ik nog steeds te vechten, maïzena of aardappelzetmeel. Ik ga zo wie zo steeds de fout in, maar weet het gelukkig wel te corrigeren (zonder smaakverlies).

    Remi

  3. Hee wat leuk Remi, ik heb het nog niet geprobeerd zelf dashi te maken, maar ik ben niet zo’n soepliefhebber dus zo snel komt het niet op bij bij. Maar het is vaak wel zo dat als je hele goeie ingredienten hebt, het vanzelf lekkerder wordt, dus misschien was je kombu niet zo heel erg goed? Yakitori lijken me lekker, vooral met kippendij.
    Binden gaat met allebei goed toch? Of heb je de voorkeur voor het een of ander? Ik gebruik hier altijd maizena, maar ik ga ook eens de andere bindmiddelen testen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.