Dertienkruidenpoeder [十三香]

dertienkruidenpoederHoe heet het?
Dertienkruidenpoeder, 13 kruiden poeder, dertien kruiden poeder, Thirteen spice, thirteen spice condiment, thirteen seasoning, multi-flavored natural seasoning, Shisan xiang, shisanxiang 十三香,十全香, 13香粉, 十三香调料

Wat is het?
Vijf, zeven, wie biedt er meer? Na het bekende Chinese ‘vijfkruidenpoeder‘ 五香粉 en het Japanse ‘zevenkruidenpoeder’ (shichimi togarashi 七味唐辛子) is er een nieuw mengsel van maar liefst dertien kruiden (of meer!), samengesteld uit een lange lijst van specerijen en gedroogde kruiden.
Shisan xiang (十三香) of ‘alle dertien even goed’ is een nieuwkomer in de Chinese keuken, ontwikkeld door de specerijenfabriek Wang Shouyi uit de provincie Henan. Dit inmiddels in China erg populaire mengsel kan bestaan uit zeer fijngemalen steranijs, sichuanpeper, venkel, kaneelschors (cassia), kruidnagel, engelwortel, gedroogde sinaasappelschil, witte peper, nootmuskaat, zoethout, laospoeder, gemberpoeder, kentjoer en wat onbekendere Chinese medicinale ingrediënten als costuswortel (木香), ronde kardemom (紫蔻) en sharen (砂仁, wilde siamese kardemom).

Hoe te gebruiken?
Gebruik de geurige kruidenmix bij stoofschotels, gebakken groenten en bij vis, of wrijf kip, varkensvlees, eend of gewoon een braadworstje voor het bakken of roosteren hiermee in. Gebruik het als specerijenmengsel in ‘meestersauzen’ om gerechten in te stoven. Niet te veel gebruiken.

Dertienkruidenpoeder is precies zo te gebruiken als vijfkruidenpoeder, maar is net wat interessanter en subtieler van smaak. Het mengsel bestaat uit zoveel ingrediënten dat het moeilijk is die allemaal waar te nemen, maar de belangrijkste bestanddelen zijn kaneelschors, sichuanpeper en steranijs.

Wat is er te koop?


13 spice powder 十三香merk: Wang Shouyi 王守义 十三香集团[China]
verpakking: klein geel pakje met plaatje van Chinese moslim met witte muts (Wang Shouyi zelf, de eigenaar van het specerijenimperium).
etiket: 十三香
ingrediënten: steranijs, sichuanpeper, venkel, kaneelschors, witte peper, laos, gedroogde sinaasappelschil, nootmuskaat, engelwortel, zoethout, 砂仁 wilde siamese kardemom, kruidnagel en gemberpoeder.
prijs: € 1 (40 g)


Meer weten?

  • Behalve te zijn gespecialiseerd in Dertienkruidenpoeder, ontwikkelt Wang Shouyi ook andere specerijenmengsels, kruidenmixen (voor dumplings en bao) en sojasauzen: Wang Shouyi. Het gele pakje is lekker opvallend in de winkel en is het enige merk dertienkruidenpoeder dat ik vooralsnog hier in Nederland heb gezien.
  • Bewaar het dertienkruidenpoeder in een goed afgesloten bus of potje, anders ruikt je hele voorraadkast naar de Chinese toko!

One thought on “Dertienkruidenpoeder [十三香]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.