Vissaus [yulu 鱼露]
Hoe heet het?
Vissaus, fish sauce, nam pla (Thailand), nuoc mam (Vietnam), yulu 鱼露
Wat is het?
Vissaus wordt gemaakt door visjes, zoals bijvoorbeeld ansjovis, in te leggen in zout, en op elkaar gepakt in vaten enkele maanden afgedekt te laten fermenteren. Door de inwerking van het zout wordt de hele vis vloeibaar, waarna het vrijgekomen vocht wordt gezeefd en als vissaus wordt gebotteld. Vissaus wordt gebruikt in allerlei Zuid-Oost Aziatische landen; denk aan Nam Pla uit Thailand of Nuoc Mam uit Vietnam, maar ook andere gebieden – tot en met Zuid China aan toe – geven hun gerechten extra smaakdiepte door het gebruik van deze geurige saus.
Hoe te gebruiken?
Een theelpel of meer gebruiken in sauzen, curry’s, dipsauzen en roerbakschotels. Onmisbaar in de keukens van zuid-oost Azië. Kan zowel warm als koud gebruikt worden, blijft buiten de koelkast eindeloos goed.
Wat is er te koop?
merk: Squid Brand [Thailand]
verpakking: plastic fles met groene dop
etiket: Squid Brand Fish Sauce
ingrediënten: Ansjovis-extract, zout, suiker
prijs: ± € 1,60 (725ml)
merk: Tiparos [Thailand]
verpakking: plastic fles met geel etiket en witte dop
etiket: 味露 Tiparos Fish sauce
ingrediënten: ansjovis, zout en water, suiker
prijs: € ? (700ml)
merk: Shrimp Brand [Thailand]
verpakking: plastic fles met plaatje van garnaal
etiket: Shrimp Brand fish sauce
ingrediënten: ansjovisextract, water, zout, suiker
prijs: ± € 1,50 (680ml)
merk: Suree [Thailand]
verpakking: flesje met gele dop
etiket: Fish sauce original
ingrediënten: water (40%), ansjovisextract (29%), zout (28%), suiker (3%)
prijs: ± €1 (200ml)
Welke kopen?
De duurdere, langer gefermenteerder soorten zijn voller en lekkerder van smaak, aangezien het zuinig is in gebruik kan je het best voor een goeie gaan. Lees het etiket goed om te zien of er niet allerlei onzin in de saus zit: het zou alleen vis en zout moeten zijn. Wat doet die suiker er eigenlijk in … ?
Meer weten?
- Kokosmat zegt: koop de Vietnamese, en anders de Thaise Nuoc Mam Phu Quoc als alternatief.
[Original post August 2008]