Tribuutgroente [gongcai 贡菜]

tribuutgroenteHoe heet het?
Tribuutgroente, tribute greens, tribute vegetable, mountain jelly vegetable, jelly mountain vegetable, gongcai, kong-tsai, 贡菜,响菜,苔干,山蜇菜

Wat is het?
Tribuutgroente (gongcai) is de benaming voor een ingemaakte groente met een doffe groene kleur en knapperige beet, die ziltig smaakt. Het is een specialiteit uit het stadje Yimen in de provincie Anhui in oost-China. De groente, die een rechte steel heeft en puntige bladeren, wordt van blad ontdaan en de steel wordt ingesneden. Dan gaan de stelen een nacht in het zout en worden de dag erna afgespoeld en te drogen gehangen (foto). Door dit proces krijgt de groente een enorme crunch.

Hoe te gebruiken?
Gongcai zie je soms als gedroogde groente – die moet je dan in water weken tot het zacht is en dan meekoken met groente of vlees. Maar meestal is de gedroogde tribuutgroente reeds voorgeweekt en in kleine zakjes gedaan (met kruiden erbij), zodat je die direct kunt eten. Eet met rijstepap, als voorafje of als bijgerecht bij een maaltijd, eventueel met de meegeleverde kruiden erdoor.
Een eenvoudig bijgerechtje is een zakje tribuutgroente met drie gewelde Chinese paddenstoelen (in reepjes gesneden) en een paar eetlepels gerookte tofu (in reepjes gesneden). Bak het kort in de wok en vermeng het met 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel sesamolie, een half schepje suiker en eventueel een beetje fijgehakte knoflook.

Wat is er te koop?


'tribute vegetable'merk: Jiangfan 江帆 [China]
verpakking: klein zakje met groene opdruk (120 gram)
etiket: Preserved moss 山野蔬菜 - 即食贡菜
ingrediënten: groente, zout, (in het sausje: sesamolie, vijfkruidenpoeder, kaliumsorbaat, suiker, MSG (ve-tsin))
prijs: € 1 (120 gram)


Gongcaimerk: Tai Wei 太之味 [China]
verpakking: doorzichtig zakje met venster (300 gram)
etiket: Gong Vegetable Natural Flavor 贡菜
ingrediënten: groente, water, zout, toevoegingen, citroenzuur
prijs: € 1,25 (300 gram)


Meer weten?

  • Het systeem van tribuut brengen was eeuwenlang in China in zwang. Het wil zeggen dat allerlei gewaardeerde streekproducten uit binnen- en buitenland (jaarlijks) als gift werden meegenomen naar het Keizerlijk Hof, waar ze werden aangeboden aan de keizer. Dat konden producten zijn om te eten (zoals litchi’s uit zuid-China), maar ook bijzondere dieren zoals bijvoorbeeld olifanten, die vervolgens in de keizerlijke stallen in Peking werden verzorgd. Deze ‘tribuut’groente is een dergelijk product. Het is aan het hof geschonken sinds de periode van de Qianlong keizer van de Qing-dynastie (rond 1750).
  • Kijk hier voor een foto van het productieproces van tribuutgroente
  • Omdat tribuutgroente zo knapperig is dat het kraakt bij het eten, kreeg de groente van Zhou Enlai (belangrijke partijleider in de vroege communistische tijd) de benaming ‘groente met geluid’. Wellicht werd de groente tijdens een van de staatsbanketten in de jaren ’60 geserveerd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.