Chinese dadels [hongzao 红枣]
Hoe heet het?
Chinese dadels, rode dadels, gedroogde dadels, Chinese gedroogde dadels, jujube, jujubes, red dates, Chinese dates, dried red dates, hongzao 红枣
Wat is het?
Donkerrode gedroogde en gerimpelde kleine harde vruchtjes van de een van oorsprong Aziatische struik verwant aan de sleedoorn. Chinese dadels of jujube zijn niet zacht en kleverig zoals de bij ons bekende gesuikerde of gezoete dadels die van een dadelpalm afkomstig zijn. Er zijn verschillende soorten, zowel zwart als rood, van de rode is de kleine ‘kippenhartdadel’ het bekendst.
Chinese dadels zijn aan aan de struik helemaal lichtgroen en smaken naar appel, maar ze drogen vanzelf aan de tak, waarbij ze donkerrood kleuren. Na de pluk worden ze helemaal gerimpeld. In de Chinese geneeskunst gelden dadels (jujube) als verkoelend voor het lichaam en weldadig voor de keel, hierom zijn ze een vaak gezien ingrediënt in Chinese medicinale soepen.
Hoe te gebruiken?
Laat een paar gedroogde Chinese dadels meekoken in een (medicinale) soep, of laat ze trekken met thee, er komt een subtiel aroma vrij. Gebruik ze bijvoorbeeld als een van de kostbaarheden in Chinese ‘acht kostbaarheden’ pudding, met pinda’s, noten en andere zuidvruchten. Of maak er een pasta van die je kunt gebruiken in vullingen met kleefrijst.
Wat is er te koop?

verpakking: groene zak met venster (200 gram)
etiket: Curiosity of Dashan ; Gedroogd Dadel zonder pit, dried Kai Sum Red Dates seedless 无核鸡心红枣
ingrediënten: dadels
prijs: € 2 (200 gram)
Meer weten?
- Hier een grappig recept voor gebakken Chinese dadels, gevuld met rijstebloem en gestoomd met siroop, een leuk snackje voor bij de thee : ‘Teerhartige dadels’ (Carolyn Phillips, Madame Huang)
Samen met plakken lotuswortel en spare-ribs maak je hiermee 1 van de lekkerste Chinese soepen.
waar kan ik kopen?
Gewoon bij de toko, Q… meestal bij de andere ingredienten voor medicinale soepen.