Ginkgonootjes [银杏]

Hoe heet het?
Ginkgo, ginkgonootjes, ginkgo-nootjes, ginkgo nut, gingko nuts, white nuts, baiguo, pa kewo, pakgor, 白果, silver almonds, zilverabrikoos, yinxing, ginnan, 銀杏

Wat is het?
De noten van de ginkgo, een boomsoort van miljoenen jaren oud met karakteristiek gevormde bladeren. De boom is een zogeheten ‘levend fossiel’, een soort die onafgebroken heeft bestaan sinds de Jura, de tijd waarin dinosaurussen leefden. Er bestaan ook fossielen van ginkgo blaadjes).

De ginkgo komt vaak voor in China en Japan; er zijn exemplaren van 2000 jaar oude bomen bekend. De harde witte (‘zilveren’) noten van de ginkgo zijn na pellen lichtgeel van kleur, zo groot als een gepelde pinda. Deze nootjes worden in Azië als bijzondere lekkernij gegeten. Ongekookt zijn de nootjes licht giftig, dus altijd koken of bakken voor gebruik.

Hoe te gebruiken?
De verse gingkonoten, die per netje in de toko liggen, voorzichtig kraken met een notenkraker. Niet teveel kracht zetten: ze pletten makkelijk en dan is het al snel smurrie. Pel het bruinige schilletje weg en je houdt een mooi gevormd gelig nootje over. Na koken of bakken doet de smaak in de verte denken aan kastanje, maar dan bitterder. Wordt in Chinese zoete soepen gebruikt, in eiercustard (chawan mushi), of als ingredient in schotels zoals 佛跳墙 ‘Boeddha springt over de muur’.

Wat is er te koop?


Ginkgo nutsmerk: nvt [China]
verpakking: klein netje met plastic eromheen
etiket: 银杏 GINKGO
prijs: €1 (500 gram)


Meer weten?

  • Maak een zoete ‘soep’ van deze ginkonootjes, tofuvellen en Chinese parelgort (Job’s tears): zoete gingkosoep (白果腐竹薏米糖水)

4 thoughts on “Ginkgonootjes [银杏]

  1. leuk deze info. Leuke naam voor een schotel: “Bhoedha springt over de muur”. Hebben jullie daar ook een recept voor ?

    • Het is nogal een bewerkelijk recept, met een enorme waslijst aan ingredienten! Heb hier een Chinees kookboek waarin gesproken wordt over haaievinnen, visselippen, conpoy, abalone, ham, varkenspootjes, pens, lamsbout met been, eend, kip, gekookte en gefrituurde eieren, gedroogde Chinese champignons, bamboescheuten, wortels en rettich. En ginkgonootjes dus! Dit alles wordt in een oud wijnvat van Shaoxing rijstwijn gedaan met een rijke bouillon erbij en vervolgens dichtgebonden met een lotusblad en afgesloten met een omgekeerd rijstkommetje. Dan wordt het wijnvat boven een open houtskoolvuur verwarmd. Na urenlang sudderen wordt de inhoud van het vat eruit geschept en alles op een grote schaal opgediend.
      De heerlijke geur die van deze rijke maaltijd afkomt als de deksel van de stoofpot open gaat, zou zo’n aantrekkingskracht hebben gehad, dat zelfs monniken – en dus de Boeddha – over een muurtje zouden springen om snel bij het geopende wijnvat te komen.
      Vandaar de naam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.