Kerrieblaadjes [curry blaadjes 咖哩叶]

curry leaves Hoe heet het?
Kerrieblaadjes, kerrieblad, curryblaadjes, curry leaves, kerrieplant, murraya koenigii, sweet neem leaves, kali ye 咖哩叶

Wat is het?
Kleine spitse groene blaadjes afkomstig van de curryplant (kerrieplant), een inheemse plant uit India. De blaadjes zitten aan kleine steeltjes en smaken kruidig en houtachtig, een moeilijk te omschrijven, maar heel eigen smaak. Wordt in de Indiase, Sri-Lankaanse, Thaise en andere zuidoostaziatische keukens gebruikt. Hoewel gedroogd kerrieblad direct de associatie oproept met kerrie, het welbekende kruidenmengsel uit India, speelt het daarin hoegenaamd geen rol.

Hoe te gebruiken?
De verse blaadjes van de steeltjes rissen en in matig hete olie of ghee bakken tot de geur vrijkomt. De blaadjes moeten gebakken worden, anders geven ze hun smaak niet af; tijdens het bakken in olie knettert het, en de kerrieblaadjes worden doorschijnend. Meestoven in een curry of in (Thaise) roerbakgerechten kan ook. Let op, de blaadjes gaan na aankoop erg snel achteruit: ze worden bruin, drogen uit en verliezen hun smaak. Eventueel vlak na aankoop in te vriezen.

Wat is er te koop?


Curry leaves
merk: Oriental [import uit Thailand?]
verpakking: doorschijnend plastic zakje in versvak
etiket: Div. Oriental
prijs: € 0,66 (€15 kilo)


Meer weten?

  • Verse kerrieblaadjes zijn niet altijd verkrijgbaar, je moet er echt tegenaan lopen.
  • Sinds 2014 is de kerrieplant als klein kruidenplantje in de toko te koop, zie tropische kruidenplantjes
  • In Engeland en Amerika (zelfs bij Amazon) is de kerrieplant gewoon te koop, zodat je hem in de vensterbank thuis kunt zetten. Zelf opkweken schijnt erg lastig te zijn, want de zaadjes willen maar moeilijk ontkiemen — en we wonen ook al niet in de tropen

3 thoughts on “Kerrieblaadjes [curry blaadjes 咖哩叶]

  1. De website hierboven werkt helaas niet meer! De echte verse bladeren zijn wel het lekkerste maar helaas bijna niet aan te komen tot voor kort, ivm importverbod van deze blaadjes!

    Je kunt tegenwoordig wel je eigen curry plantjes kopen zodat je ze echt super vers -en dus de beste smaak- kunt gebruiken. De website is http://www.curryleaftree.com deze shop verkoopt vanuit Nederland!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.