Kruidengelei [liangfen 凉粉]

kruidengeleiHoe heet het?
Kruidengelei, Chinese kruidengelei, herbal jelly, Chinese herbal jelly, grass jelly, leaf jelly, kruidenjelly, medicinale kruidenpudding, liangfen 凉粉, tian xiancao 甜仙草

Wat is het?
Een diepzwart glanzende pudding gemaakt van heilzame medicinale kruiden, gegeleerd met agar-agar. Een van de vele gezondheidsverhogende puddingen in de Chinese zoete snacktraditie, die niet zozeer als toetje, maar als tussendoortje op warme dagen via speciale verkooppunten wordt gegeten. De kruidengelei smaakt als een pudding van verdund dropwater, soms bitterder, soms zoeter, het smaakt in ieder geval niet erg toegankelijk.

Hoe te gebruiken?
Uit de verpakking halen en in blokken of blokjes snijden. Dan met andere vruchten en bijvoorbeeld gecondenseerde melk of kokosmelk en palmsuiker als toetje of tussendoortje eten, of in plaats van tapiocaparels in een koude drank gebruiken. Vooral lekker op warme dagen, want kruidengelei heeft traditioneel een verkoelende werking.

Wat is er te koop?


Grass Jellymerk: Eagle Coin 鹰金钱 []
verpakking: blikje met groen etiket en foto van zwarte gelei
etiket: 凉粉 Grass Jelly, Gelee d’Herbe
ingrediënten: agar agar jelly, zetmeel, water
prijs: € 1,10 (530 gram)


Ai-yu jellymerk: Mong Lee Shang 万里香 [Taiwan]
verpakking: blikje met groen etiket en foto van groene gelei
etiket: 甜青砂凉粉 Green Ai-yu Jelly
ingrediënten: water, suiker, gelatine (0,78%), kleurstof
prijs: € 1,10 (540 gram)


Black jellymerk: Tan Soon Mui 万里香 [Taiwan]
verpakking: plastic bakje met bedrukte bovenkant
etiket: 陈顺美 甜仙草 Chin Chow dessert, sweetened grass jelly
ingrediënten: water, aquaneous extract of mesona chinensis, rietsuiker, bindmiddel
prijs: € 0,80 (300 gram)


Meer weten?

  • De gelei in het bakje is meer gezoet en daardoor beduidend lekkerder dan die uit blik. Zonder suiker of zoetstof zou ik er niet aan beginnen
  • In Hong Kong zijn er speciale winkels met gouden terrines waar medicinale thee en ook deze kruidengelei wordt verkocht. Lees meer bij ‘Appetite for China’ over Chinese kruidengelei. Men eet het inderdaad met siroop, of anders met gekoelde kokosmelk als het buiten heel heet is.
  • De ai-yu jelly van het middelste blikje wordt niet gebonden door agar-agar, maar een speciale vrucht (aiyu) die ook gelerende eigenschappen bezit. Inheems aan Taiwan.
  • De Chinese term ‘liangfen’ slaat in het zuiden van China op deze kruidengelei, maar in andere delen van China zoals het westen (Xi’an, Sichuan) worden er noedels mee aangeduid die van een zetmeelgelei gemaakt zijn
  • Er bestaat ook schildpadgelei (龟苓膏 guilinggao schildpadpudding) : een donkerzwarte gelei waar traditioneel schildpadschaal in wordt verwerkt, maar die is in de meeste gevallen nog maar in homeopatische hoeveelheid aanwezig (en gelukkig niet meer van zeldzame schildpadsoorten).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.