Glibbertjes[香兰浆酪]

glibbertjesHoe heet het?
Glibbertjes, katjang idjoeparels, dawet, cendol, tjendol, chendol, groene blobjes, 香兰浆酪

Wat is het?
Een pap gemaakt van mungbonenmeel die warm door een speciale zeef boven een kom met ijskoud water wordt gewreven, zodat de druppeltjes stollen en kleine ‘glibbertjes’ vormen. De pap wordt gemaakt van mungbonenmeel (hunkwehmeel) of arrowroot, maizena, en eventueel pandanextract. De groene glibbertjes zijn een belangrijk ingredient in het Indonesische drankje tjendol (cendol), en in Suriname gebruikt men de ongekleurde variant van deze glibbertjes voor het ijskoud geserveerde tropische drankje dawet, gemaakt van kokosmelk, sereh en suiker, gezoet met rozenstroop.

Hoe te gebruiken?
Voor tjendol (cendol, Indonesisch): de kleine groene glibbertjes in een glas doen en overgieten met een stroopje van palmsuiker en kokosmelk, afmaken met geschaafd ijs. Eventueel gesneden vruchtjes toevoegen als tussenlaag. Voor dawet (Surinaams): de ongekleurde glibbertjes in een glas doen, kokosmelk, suiker en rozensiroop toevoegen.

Wat is er te koop?


Wel wat gevonden voor mijn homemade #tjendolmerk: ? [Indonesië]
verpakking: plastic bakje met plaatje van tjendol drankje
etiket: Pandan Chendol
ingredienten: mungbonenmeel, suiker, water, pandanextract
prijs: 1,75 (250 gram?)

Meer weten?

 • Fotoserie van zelf glibbertjes maken met @casaforesta op Flickr
  Making cendol Making cendol Making cendol Making cendol Making cendol
 • Meer over het verschil tussen tjendol en dawet op Indisch-eten
 • Recept glibbertjes:
  Ingredienten: 60 gram mungbonenmeel, 1/2 eetlepel maizena, mespuntje zout, 100 + 400 ml. water, pandanextract. Bereidingswijze: 1. Meng het mungbonenmeel met maizena en mespuntje zout. Voeg 100 ml. water en enkele eetlepels pandanextract toe tot het een knalgroen beslag is. 2. Breng 400 ml. water in een pannetje aan de kook. 3 Giet, als het water kookt, het groene beslag in een straal in het water. Roer goed, het wordt snel een dikke pap. 4. Zet een zeef boven een pan met ijskoud water (neem evt. ijsblokjes) of gebruik een pureeknijper. 5. Gebruik een lepel om de warme massa door de zeef in het koude water daaronder te wrijven. In het water ontstaan je glibbertjes!
  In plaats van pandanextract (klein flesje) kan je ook enkele echte pandanbladeren in de blender met de 800 ml. water pureren en zeven.
 • Kijk hoe je tjendol (cendol) maakt op YouTube: How to make cendol (door Riman Budiman) – in Nederland opgenomen, niet ondertiteld, maar wel prima te begrijpen
 • In de toko zie je soms een heel kant-en-klaar ‘tjendol-pakket’: een plastic bakje met een zakje palmsuikerstroop, kokosmelk en een zakje met tjendol-glibbertjes.

5 thoughts on “Glibbertjes[香兰浆酪]

 1. Een tjendolpakket, daar ga ik eens op letten! Een paar jaar geleden heb ik op de Tong Tong fair voor het eerst tjendol gedronken en dat beviel me erg goed. Later heb ik eens een ingeblikte variant geprobeerd, maar die was toch beduidend minder lekker.

 2. Heb ik laatst gemaakt, met pandan smaak.

  Helaas zelf bijna niets van geproefd, de hele “lading” was in no time verdwenen, samen met de cocosmelk.

  Zonder tjendolzeef is het toch goed gelukt door een roerzeef te misbruiken, zo’n tefal ding.
  Wel een heel grote pan met heel koud water en veel ijsblokjes gebruiken anders kleven de glibbertjes 1,2,3, aan elkaar, en tussendoor telkens roeren zodat de glibbertjes op koud water vallen en niet gaan opstapelen en aan elkaar kleven.

  Remi

 3. Pingback: From Indonesia with love: lekkernijen op de Tong Tong Fair! - Miss Mengelmoes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.