Lotuswortelstengels[莲藕茎]

mini lotuswortel Hoe heet het?
Mini lotuswortel, baby lotuswortel, lotuswortelstengels, lotus wortel stengel, baby lotus root, worteltje van lotus, lotus rootlets, 蓮藕莖, 莲藕茎

Wat is het?
De lange dunne worteltjes (‘runners’) van de lotusplant die onderaan de lotus groeien worden afgesneden om te worden opgegeten. Zo ingelegd doen ze denken aan kleine asperges uit blik. De lotusworteltjes zijn crunchy en licht van smaak. Door hun prachtige structuur zijn ze geweldig om in kleine stukjes te snijden en te gebruiken in een salade, of in te leggen in een vinaigrette.

Hoe te gebruiken?
In stukjes snijden en genieten van het prachtige lotuswortelpatroon, met de kleine gaatjes. In China worden deze wortelstengels, die wel 40 cm lang kunnen worden, ook gebruikt in de hotpot of om mee te roerbakken. Snijd je de wortelstengels door, dan ontstaan er heel fijne draden, zo dun als spinrag.

Naar aanleiding van deze eigenschap bezigen ze in China het spreekwoord 藕断丝连 ou duan si lian: “Als je de lotus doormidden snijdt, blijven de draden verbonden”, wat heel toepasselijk is bij de beschrijving van een abrupt beeindigde liefdesrelatie.

Wat is er te koop?


Baby lotus rootmerk: X.O. [Thailand]
verpakking: glazen potje met groen etiket
etiket: worteltje van lotus in zout water
ingredienten: water, lotuswortel, zout, voedingszuur, benzoezuur (close up etiket)
prijs: €1,25 (454 gram)


Meer weten:

  • Lees verder over de gewone grote lotuswortel
  • Hier een foto van verse lotuswortelstengels, op een markt in het zuiden van China. Je kunt zien hoe lang de stengels zijn, en dat ze paars zijn verkleurd:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.