Miso [みそ]
Hoe heet het?
Miso, gefermenteerde sojabonenpasta, pasta van sojabonen, fermented soy bean paste, みそ, 味噌, witte miso, white miso, rode miso, red miso, misso
Wat is het?
Een lichtbruine of donkerbruine gefermenteerde pasta van gekookte sojabonen, zout en een schimmelcultuur (koji), een van de kenmerkende smaakmakers van de Japanse keuken. Wordt vooral gebruikt in de soep (misosoep), maar ook in marinades of sauzen. De lichtste soort miso is lichtbruin van kleur en heet ‘witte miso’ (shiro miso 白みそ, hiernaast op de foto), de roodbruine tot donkerbruine miso heet ‘rode miso’ (aka miso 赤みそ); daartussenin bestaan verschillende mengvormen en verschillende tinten. Hoe lichter de kleur, hoe subtieler de smaak.
Miso heeft een zoetige, duidelijk gefermenteerde sojasmaak, die doet denken aan andere gefermenteerde bonenpasta’s zoals de Chinese zoete bonensaus.
Hoe te gebruiken?
Een of twee theelepels toevoegen aan de soep of bouillon (met bijvoorbeeld dashi); het wordt snel zout. Aan het eind van de kooktijd toevoegen. Gebruik een theelepeltje in marinades of sausjes, of bestrijk groente met miso voordat je die grilt. Voeg miso toe aan vinaigrettes, aan sausjes voor sobanoedels, of bij andere Japanse noedels. Blijft in de koelkast maandenlang goed.
Wat is er te koop?

verpakking: wit met blauw plastic bakje met hersluitbaar deksel
etiket: SHIRO MISO 白みそ Peso Liquido Massa de Soja
ingrediënten: soja, rijst, zout [glutenvrij]
prijs: €1,95 (500 gram)

verpakking: Vierkant plastic verpakking met Japanse karakters
etiket: 本つ”くり
ingrediënten: sojabonen, rijst, zout, rijstmout
prijs: € 3,75 (500 gram)

verpakking: Vierkant plastic verpakking met Japanse karakters
etiket: 本つ”くり
ingrediënten: sojabonen, rijst, zout, rijstmout
prijs: € 3,75 (500 gram)
Meer weten?
- Miso is natuurlijk een soort variant van de Chinese zoete bonensaus, dat is ook een pasta van gefermenteerde sojabonen.
- Lees meer over alle soorten miso op Just Hungry: miso primer en miso (Engels)
- Maak een eenvoudig misosoepje: 250 ml. water, een eetlepel instant-dashi, een halve eetlepel miso, een half pakje silken tofu in dobbelstenen en wat groene ringetjes lenteui:
Doet denken aan, kan het ook worden vervangen door zoete bonenpasta? Die heb ik pas weer gehaald voor jouw Sniffy Nose noedels (vandaag op het menu) en weet nooit welke miso ik moet nemen
Ja, dat zou je goed kunnen proberen, de smaak is erg vergelijkbaar. In mijn hoofd zijn het altijd twee heel verschillende dingen, maar toen ik laatst weer miso proefde vielen me de gelijkenissen sterker op dan de verschillen. De lichtste miso is het toegankelijkst. Lekker he, de Sniffy nose noodles? At ik gister nog 🙂
Ok, de lichtste en probeer het ook met de bonenpasta. Heerlijk die noodles, voor 2x gemaakt als solomaal, het is te sniffy voor A.
Ja die is heerlijk he! Ideaal solomaal, zo sniffy als je maar wilt! (Recept sniffy nose noodles op kattebelletje)
Miso,volgens velen het beste voedsel ter wereld,en ik kan het daar zeer mee eens zijn.Ik vind de Yamaki miso een van de beste,die is ongepasteuriseerd,en verkrijgbaar bij Deshima Freshop te Amsterdam. Ken-Ran in Lelystad heeft ook goede miso, die verkoopt zijn produkten (o.a.?) bij Meidi-Ya te Amsterdam.Een zeer uitgebreid boek over miso staat in zijn geheel online, het heet The history of miso, geschreven door William Shurtleff, Akiko Aoyagi en de URL is:
http://books.google.nl/books?id=ahgFlXnDZ54C&pg=PA607&dq=History+of+Miso,+Soybean+Jiang+(China),+Jang+(Korea)+and+Tauco+(Indonesia&hl=nl&sa=X&ei=3M0CUNTGJKWf0QWtvZibBw&ved=0CDQQ6AEwAA#v=onepage&q=History%20of%20Miso%2C%20Soybean%20Jiang%20(China)%2C%20Jang%20(Korea)%20and%20Tauco%20(Indonesia&f=false
Sorry deze URL over geschiedenis van miso is beter,in de bovenstaande ontbreken pagina’s
Klik om toegang te krijgen tot Miso.pdf