Bamboe houtskool [zhuhui 竹灰]

Hoe heet het?
bamboe houtskool, bamboo charcoal, takesumi, zhuhui 竹灰 / 竹炭

Wat is het?
Bamboe houtskool is houtskool waarbij bamboe volgens een speciaal procede op zeer hoge temperaturen (1000-1200 graden Celcius) wordt verhit en gedroogd. Het levert een keiharde, gladde, droge en intens zwarte houtskool op die heel veel toepassingen kent. Het wordt in staafvorm gebruikt om (thee)water mee te zuiveren, als luchtverfrisser in bijvoorbeeld de koelkast, om zeep hygienischer mee te maken, in weefsel om kleding mee te kleuren en voor warmteisolatie te zorgen, en fijngemalen als ingredient voor cake, brood en noedels. Ook als vulling voor kussens, afleiders van computerstraling, voor in bad of in de vissenkom en om speciale bamboe-houtskool-azijn mee te maken, die zuiverend werkt.

Hoe te gebruiken?
Bedenk eerst welke voor welke toepassing je de bamboe houtskool gaat gebruiken. Om theewater mee te filteren? Of om zwarte cake mee te bakken? Is het een zakje met poeder: dan fijnstampen met vijzel, zeven en gebruiken om zwart stokbrood of cake mee te bakken. Is het een staafje dan kan het in plaats van een Brita-filter worden gebruikt om water voor thee of koffie te zuiveren, het maakt het water zoeter en sprankelender. Of in het badwater doen voor extra gladde huid, of in roerbakschotels meebakken dan worden je groenten knapperiger… waar wachten we nog op, aan de slag met de exerimenteerprojecten!

Wat is er te koop?


Bamboo charcoal 竹灰merk: onduidelijk [Taiwan?]
verpakking: klein grijs/zwart kartonnen doosje, hangt in het schap bij de eetstokjes e.d.
etiket: 竹炭 bamboo koolstof
prijs: €1,20


Meer weten?

  • Vooral Taiwan heeft veel ‘stokerijen’ voor bamboe houtskool, er worden hoe langer hoe meer toepassingen voor gevonden. Van bamboehoutskool- kopjes die rode wijn extra lekker zouden maken, tot prachtige staafjes voor in de koelkast.
  • Filmpje : recept voor Frans stokbrood met bamboe houtskool op de Taiwanese tv
  • Japans televisieprogramma met bezoek aan broodwinkel waar ze brood maken met bamboe houtskool. Ook al versta je er niets van, kijk naar die intens zwarte broden en cakes!
  • Recept (Engels) voor Challah bread gemaakt met bamboe houtskool
  • Maak zelf bamboe houtskool met bijvoorbeeld wegwerp-bamboe-eetstokjes, extra recycle-vriendelijk

8 thoughts on “Bamboe houtskool [zhuhui 竹灰]

  1. Kattebelletje, ik heb verschillende toko’s gebeld maar kan het nergens vinden. In welke regio of stad heb jij dit zien liggen ? Many thanks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.