Kombu [kunbu 昆布]
Hoe heet het?
Kombu 昆布, konbu, dasime 다시마 (Koreaans), haidai 海帶
Wat is het?
Kombu zijn stevige, dikke plakken gedroogd donkergroen zeewier of kelp, afkomstig van een wiersoort met lange brede slierten. Oorspronkelijk komen ze alleen uit de koele Japanse wateren, maar worden nu ook in Chinese en Europese zeeën gewonnen. Een essentieel ingrediënt van de bekende Japanse bouillon dashi.
Hoe te gebruiken?
De kombu niet afspoelen, maar met een droge doek de witte waas er af vegen. Dan een uurtje voorweken in koud water, daarna verwerken in soepen of sauzen. Kan ook in reepjes worden gefrituurd of in azijn worden gemarineerd.
Wat is er te koop?
merk: Okamoto 冈本食品 [Japan]
verpakking: plastic zak met zwarte karakters
etiket: 切り出し昆布
ingrediënten: gedroogd bladwier (kelp)
prijs: € 2,60 (45 gram)
ik zou erg graag weten hoe lang kombu zeewier houdbaar is
ik heb een zak die luchtdicht verpakt is, maar die al 4 jaar oud is
kan ik dat nog gebruiken?
Volgens mij is het erg lang houdbaar – want ook hier ligt de kombu al 2 jaar in de kast…. Ik zou zeggen, probeer er een soepje van te trekken en kijk of het wat is, weggooien kan altijd nog.
dank je voor je tip!