Golden mountain sauce [金山鲜酱油精]
Hoe heet het?
Golden mountain sauce, Thaise maggi, golden mountain seasoning sauce, golden mountain soya bean sauce, tuong gia vi, maggisoja, Jinshan xian jiangyou jing 金山鲜酱油精 ‘Gouden Berg sojasaus essence’.
Wat is het?
Sojasaus op basis van gefermenteerde sojabonen, suiker en water, maar dan met een duidelijke maggismaak (lavas), gebruikt in de Thaise keuken. Zoute, maggiachtige saus die gerechten net wat meer pit geeft. Ongeveer net zo sterk als gewone sojasaus.
Hoe te gebruiken?
In roerbakgerechten gebruiken in plaats van sojasaus, of eventueel nog aan te vullen met een beetje oestersaus om een Thais effect te bereiken. Heerlijk in de Pad Thai (gebakken rijstnoedels, recept hieronder), het nationale gerecht van Thailand. Maar ook prima te gebruiken als smaakmaker in allerlei roerbakgerechten.
Wat is er te koop?

verpakking: glazen flesje met groene dop en logo’tje van mannetje met koksmuts en schort
etiket: Golden mountain Seasoning sauce, naturally fermented. Tuong gia vi 金山鲜酱油精
ingredienten: sojabonen, water, tarwe, maismeel, suiker, zout, conserveermiddel E211, smaakversterkers E631, E627. No MSG
prijs: €1,25 (200 ml.)
Meer weten?
- Recept: Pad Thai, Thaise gebakken rijstnoedels (Vegatopia)
- In plaats van Golden mountain sauce kan je natuurlijk ook een scheutje maggi toevoegen aan je roerbakgerecht 😉