Bananenblad [xiangjiao ye 香蕉叶]

bananenbladHoe heet het?
Bananenblad, banana leaf, xiangjiao ye 香蕉叶

Wat is het?
Het donkergroene, stevige blad van de bananenboom. Deze wordt in handzame stukken (grote vierkanten, of rondjes) in de toko in de diepvries verkocht. De uitgestanste ronde stukken bananenblad zijn precies goed om in een stoommandje te leggen en dimsums op te stomen.

Hoe te gebruiken?
Het bananenblad op maat knippen en gebruiken om stoomhapjes op te leggen en die te stomen, vlees of vis erin te verpakken en te stomen, of als placemat / tafeldecoratie bij buffetten.

Het bananenblad geeft geen smaak af, het blijft neutraal. Eventueel met een beetje olie bestrijken voor gebruik. Als je er pakketjes of mandjes mee wilt vouwen even in de gasvlam houden zodat het blad zachter en handelbaarder wordt.

Wat is er te koop?


Banana leafmerk: City Fresh [Thailand]
verpakking: plastic verpakking (diepvries)
ingredienten: bananenblad
etiket: Banana Leaf Feuille de Bananier
prijs: €2.50 ?


banana leafmerk: eigen merk Oriental [Thailand]
verpakking: plastic verpakking (diepvries)
ingredienten: bananenblad
etiket: Banana Leaf Cut Banana Blad
prijs: €2.50 ?


Meer weten?

  • Foto van stoommandje met bananenblad en dimsums
  • De bananenblad-rondjes zijn niet altijd te vinden in de diepvries – dan zijn er alleen de grote stukken bananenblad te koop. Het is het wel waard op zoek te gaan naar de rondjes, die passen echt precies in klein formaat bamboe stoommandjes.
    Geen gedoe meer met bakpapier en zo.

4 thoughts on “Bananenblad [xiangjiao ye 香蕉叶]

  1. Dit is een briljante site. Zouden jullie misschien in de toekomst aandacht kunnen besteden aan woks. Alle soorten woks met voor en nadelen op een rijtje, dat zou geweldig zijn.

  2. Deze site nog maar net ontdenkt en ik vind het fantastisch. Toch zonde om allerlei in de toko ongebruikt te laten liggen omdat je niet weet wat het is, waar het naar smaakt of hoe het te bereiden! Mijn vader was einde jaren 40- begin 50 een aantal jaren in Indonesië doordat hij beroepsmarinier was. Hij schreef daar, met de hand, een boel Indonesische recepten op, die toen hij eenmaal weer terug was in Holland dikwijls gebruikt werden. Het was nog helemaal niet zo ingeburgerd om Indisch te eten gewoon thuis en toko`s waren er practisch nog niet toen. Daarom waren er nog veel kruiden alleen in poedervorm te krijgen of hooguit gedroogd. Ik heb het geluk in de grote stad (Rotterdam) te wonen waar je practisch alles wat je nodig hebt in de locale toko`s kunt vinden. Onlangs nog 2 Indonesische kookboeken gekocht, om zo ook wat andere recepten te maken. Daarin vond ik toch nog een aantal ingredienten waarmee ik nog nooit had gekookt. Op zoek gegaan en alles wel gevonden. Er wordt vaak in kookboeken verteld dat het bananenblad wanneer het gebruikt wordt om bijvoorbeeld rijst in te pakken, toch óók een smaak toevoegt. Maar hier lees ik, dat dat niet het geval is. Komt dat eventueel doordat het bevroren is, wanneer je het hier koopt? Met vriendelijke groet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.