Kaneelschors [guipi 桂皮]

kaneelschorsHoe heet het?
Kaneelschors, kaneelbast, kassia, kassie, cassia, Chinese kaneel, guipi 桂皮, rougui 肉桂

Wat is het?
De schors van een kaneelboom wordt in China meegestoofd in gerechten met kip, eend, varkensvlees, rundvlees en 滷 lu (spreek uit: loe, ‘suddermarinade’), vaak in combinatie met sichuanpeper en steranijs. Kaneelschors is ongeveer 30 cm lang, heeft een donkere en grove bast en is veel groter van formaat dan het verwante kaneelstokje, dat ook een opgekrulde schors is, maar dan van een andere boom.

Hoe te gebruiken?
Stukje van de kaneelschors (op de foto, boven) afbreken en meestoven in gerechten of marinades, of fijnmalen als ingredient voor vijfkruidenpoeder. Kan worden vervangen door het veel makkelijker te verkrijgen kaneelstokje (ook op de foto hierboven), dat dunner en fijner en ook kaneliger van smaak is. Kaneelstokjes een beetje voorzichtig doseren, anders overheerst de smaak al snel: neem voor een suddergerecht een stukje van 3 centimeter, zeker geen hele kaneelstok.

Wat is er te koop?


cassia bark (肉桂) merk: geen
verpakking: doorzichtige plastic zak
etiket: Kaneel Stokje
ingrediënten: kaneelschors
prijs: € 1,35 voor (180 gram)


Cinnamon merk: Asli
verpakking: rond plastic bakje
etiket: Kaneelstokjes
ingrediënten: kaneel
prijs: € 1,50 ?


Meer weten?

  • Kaneelschors is een van de vijf kruiden van het Chinese vijfkruidenpoeder en een van de 13 kruiden in het dertienkruidenpoeder
  • Het is lastig om echte kaneelschors te vinden in de toko, meestal zie je alleen de normalere, hier meer gangbare kaneel. Als je het wel kunt vinden moet je wel een groter stuk gebruiken om mee te sudderen, want echte kaneelschors is veel minder sterk dan een ‘normaal’ kaneelpijpje.

2 thoughts on “Kaneelschors [guipi 桂皮]

  1. Volgens mij is het juist anders om hoor, wat we hier kopen is voornamelijk cassia en echte kaneel is lastig te krijgen. Er zijn geen wetten over de benaming en daarom wordt ons goedkopere cassia in ons maag gesplitst i.p.v. de betere echte kaneel!

    Zie ook het onderste stukje over kaneel in één van mijn blogberichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.