Paksoi [qingcai 青菜]

paksoiHoe heet het?
Paksoi, bok choy, pak choy, S.H. Pak Choy, Shanghai paksoi, qingcai 青菜, Shanghai qing 上海青, youcai 油菜

Wat is het?
Chinese bladgroente met een stevige stronk en ronde bladeren, die helemaal is ingeburgerd in het Nederlandse groentelandschap. Er zijn grofweg twee soorten te onderscheiden. De ene soort heeft de karakteristieke witte stronk en prachtig contrasterende donkergroene bladeren, de andere soort is helemaal lichtgroen- zowel de stronk als het blad. Beide soorten zijn ongeveer 30 cm. lang. De lichtgroene soort wordt ook wel Shanghai paksoi genoemd. Beide soorten hebben een lekkere groentesmaak, knapperig en licht. Er bestaan ook minivarianten van deze groente.

Hoe te gebruiken?
Wassen, de bladeren er een voor een afbreken en dan doormidden snijden. De stronken in kleinere stukken, de bladeren misschien in tweeen. Eerst de stronken bakken, later pas het blad voor evenwichtige garing. Je kunt ook de paksoi in kleinere stukken snijden en die roerbakken. Eetlepel sojasaus erbij, wat suiker, misschien wat knoflook en een drupje sesamolie. Eventueel licht binden met maizena.

Wat is er te koop?


Shanghai pak choymerk: eigen merk Oriental
verpakking: plastic zak in het versschap
etiket: S.H. Pak Choy
prijs: €2,95 per kilo


Meer weten?

  • Chinese groentenamen lijken sterk op elkaar. Choi, choy of soy zijn allemaal uitspraken van het karakter 菜 cai, wat simpelweg ‘groente’ betekent.
  • Ook Chinezen zelf komen er niet uit. De naam ‘pak soi’ (Engels: bok choy) is de weergave van de zuidchinese uitspraak van (Cantonese) baicai. Die term baicai slaat juist in het noorden van China op Chinese kool of ‘napa cabbage’. Hier kan je een lange discussie lezen (Chinees) waar voor- en tegenstanders elkaar in de haren vliegen over de juiste benaming voor de juiste kool.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.