Paksoi [qingcai 青菜]
Hoe heet het?
Paksoi, bok choy, pak choy, S.H. Pak Choy, Shanghai paksoi, qingcai 青菜, Shanghai qing 上海青, youcai 油菜
Wat is het?
Chinese bladgroente met een stevige stronk en ronde bladeren, die helemaal is ingeburgerd in het Nederlandse groentelandschap. Er zijn grofweg twee soorten te onderscheiden. De ene soort heeft de karakteristieke witte stronk en prachtig contrasterende donkergroene bladeren, de andere soort is helemaal lichtgroen- zowel de stronk als het blad. Beide soorten zijn ongeveer 30 cm. lang. De lichtgroene soort wordt ook wel Shanghai paksoi genoemd. Beide soorten hebben een lekkere groentesmaak, knapperig en licht. Er bestaan ook minivarianten van deze groente.
Hoe te gebruiken?
Wassen, de bladeren er een voor een afbreken en dan doormidden snijden. De stronken in kleinere stukken, de bladeren misschien in tweeen. Eerst de stronken bakken, later pas het blad voor evenwichtige garing. Je kunt ook de paksoi in kleinere stukken snijden en die roerbakken. Eetlepel sojasaus erbij, wat suiker, misschien wat knoflook en een drupje sesamolie. Eventueel licht binden met maizena.
Wat is er te koop?

verpakking: plastic zak in het versschap
etiket: S.H. Pak Choy
prijs: €2,95 per kilo
Meer weten?
- Chinese groentenamen lijken sterk op elkaar. Choi, choy of soy zijn allemaal uitspraken van het karakter 菜 cai, wat simpelweg ‘groente’ betekent.
- Ook Chinezen zelf komen er niet uit. De naam ‘pak soi’ (Engels: bok choy) is de weergave van de zuidchinese uitspraak van (Cantonese) baicai. Die term baicai slaat juist in het noorden van China op Chinese kool of ‘napa cabbage’. Hier kan je een lange discussie lezen (Chinees) waar voor- en tegenstanders elkaar in de haren vliegen over de juiste benaming voor de juiste kool.