Serendip

Peter Kuruvita SerendipPeter Kuruvita. Serendip (2010)
De Sri-Lankaanse keuken is veel minder bekend dan de Indiase keuken, maar met dit boek bewijst de Australische chef Peter Kuruvita dat deze keuken veel meer aandacht verdient. In dit prachtige werk vol oogstrelende foto’s bespreekt Kuruvita de curry’s en andere gerechten uit dit Aziatische land.

Het boek is prachtig geillustreerd en staat vol leuke en interessante anecdotes en beschrijvingen, bijvoorbeeld van de tocht die de familie Kuruvita, bestaande uit een Srilankese vader, een Oostenrijkse moeder en hun 3 kinderen, met een minubusje ondernam, overland van Londen helemaal naar Sri Lanka.

Kuruvita bespreekt verschillende kerriepoeders (voor vlees, vis, groente) en een paar lekkere sambals en chutneys, en heeft een groot deel van zijn boek ‘Serendip’ (de oude naam voor Sri Lanka) ingeruimd voor de keuken van zijn grootmoeder. Veel viscurry’s en vegetarische curry’s (gemaakt met bijvoorbeeld kousenband, groene mango, cashews ed.); dals, en aparte snacks als kleefrijst met kokos of ananas met spicy dip, en dranken met als basis tamarinde of koriander.

Besproken wordt de specialiteit van Sri Lanka, de zogenaamde ‘hopper’: een bros pannekoekje van rijstmeel en eiwit in de vorm van een kommetje, gegeten als snack of ontbijt. Recepten voor bruidstaart en allerlei lekkernijen met kokos en palmsuiker bieden genoeg zoete inspiratie. Serendip geeft ook recepten voor brood en ander gebak. Het boek sluit af met de beproefde recepten van de inmiddels overleden Kuruvita senior.

Hoewel Kuruvita soms recepten geeft met hier onbekende en onverkrijgbare ingredienten, is Serendip een werkelijk prachtig en inspirerend boek om deze minder bekende Aziatische keuken mee te leren kennen. [taal van het boek: Nederlands]

Update 2016: het boek is in de aanbieding voor nog geen 10 euro.

Overzicht Tokowijzer kookboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.