50 curries uit India
Camillia Panjabi. 50 Curries uit India (2010)
Dit is typisch zo’n kookboekje dat je in de winkel zou kunnen doorbladeren en denken tja, weer een Indiaas kookboek. Maar dan heb je toch wel iets gemist.
De van oorsprong Indiase Camillia Panjabi is culinair adviseur in Londen en heeft maar liefst zes restaurants onder haar hoede, waarvan er een een Michelinster heeft gekregen. In dit ogenschijnlijk simpele boek geeft Panjabi een uitstekende uitleg over de verschillende curries (‘saus’) in India, die per regio sterk verschillen.
Ze vertelt dat er in de Indiase restaurants in het Westen vaak maar gekookt wordt uit een bepaalde streek in India (de Punjab), terwijl er een grote verscheidenheid aan regionale bereidingswijzen bestaan.
Panjabi is er in geslaagd recepten van regionale koks los te peuteren, die ze gebruikt in haar 50 zeer authentiek aandoende recepten. Voorin het boek uitgebreide beschrijving van de kookkunst van India, ingredienten en bereidingswijzen; Camellia gaat in op het achterliggende filosofie van de curry, waardoor de Indiase keuken enorm wordt verhelderd.
Achterin het boek maaltijdplanning en menusuggesties. Van ieder recept een prachtige foto. Inspirerend boekje om vaak naar terug te keren om te bladeren of recepten uit te maken, ook chutneys, naan en chapati’s staan erin. [taal van het boek: Nederlands]
- 50 Curries uit India via Bol [Nederlandse versie]
- 50 Great Curries of India via Amazon [Engelse versie]