Chinees fonduestel [huoguo 火锅]

Hoe heet het?
Chinees fonduestel, fonduestel, hotpot, Mongoolse hotpot, Mongolian hot pot, Chinese hot pot, Chinese fonduepan, Chinese fondueset, fonduebrander, huoguo 火锅

Wat is het?
Speciaal keukengerei om mee Chinees te fonduen of Mongools mee te hotpotten. Waar men vroeger in de winter in Peking altijd met grote koperen ‘hotpotten‘ in speciale restaurants vlees (in het bijzonder lamsvlees) en groente gaarde, ging men later over op het elektrische of gasbrander-fondueset. Een stuk minder mooi, maar wel een stuk handiger in het thuisgebruik.

Hoe te gebruiken?
De originele Mongoolse hotpot: is nog wel in toko’s te koop, en begint bij een prijs van zo’n 60 euro. Er zijn glanzende, fraaie en rijkversierde hotpotten te koop, al dan niet met kleine fonduemandjes / -zeefjes. In het midden, de ‘schoorsteen’, worden houtskooltjes gelegd die met behulp van een apart bakje eronder worden aangestoken en aangehouden, in de ronde rand wordt water of bouillon geschonken en aan de kook gebracht. De hitte van de midden- ‘schoorsteen’ verhit de bouillon en de gasten kunnen rondom de hete pan hun vlees, tofu en groente garen.
De nieuwere versie waartoe iedereen is overgegaan is een draagbaar kookstel op gaspatronen, die ook op de camping goede diensten zou kunnen bewijzen. Als je het gaspatroon erin hebt gelegd en de vergrendeling hebt losgemaakt, kan je het geheel ontsteken en past er prima een (apart te kopen) pan op met twee vakken. Hierin kun je twee verschillende smaken bouillon doen, zoals bijvoorbeeld een hete (pikante) en een minder hete bouillon, of bijvoorbeeld een kippenbouillon en een groentenbouillon. Zo’n pan met twee compartimenten heet een ‘yuan-yang’ (鸳鸯)-pan (niet yin-yang!). Gasten zitten rond de tafel en garen de ingrediënten die zij zelf uitkiezen. Seafood, vlees, kip, paddenstoelen, tofu, groente – alles wat je lekker vindt. Kijk voor recepten bij onze special over hotpotten.

Wat is er te koop?Yuan yang potmerk: nvt (China)
verpakking: nvt, bij keukengerei te vinden
meer foto’s: kijk hier voor meer foto’s van het draagbare kookstel
prijs: €25 voor gasbrander, €22 voor panMongolian hot potmerk: nvt (China)
verpakking: nvt, bij keukengerei te vinden
meer foto’s: kijk hier voor meer foto’s van de traditionele hot pot
prijs: €60 – €120Electrische Chinese Fonduepanmerk: Tristar, electrische hotpot
verpakking: platte, grote doos
opmerking: Niet meer te koop, probeer de afdeling fonduegerei bij Oriental op het web
prijs: €39,50 – €59,95Meer weten?

 • Wil je hotpotten? Lees dan de onze recepten voor hotpotten
 • Je kunt nieuwe patronen (gasflesjes) kopen voor ongeveer 2,50 euro per stuk. Houd er altijd een op voorraad, het is vervelend zonder te moeten zitten!
 • Gebruik je nog een ouderwetse hotpot? Wees dan erg voorzichtig, houtskool branden in huis kan leiden tot een koolstofmonoxidevergiftiging, dus ventileer goed en laat een raam openstaan!

13 thoughts on “Chinees fonduestel [huoguo 火锅]

 1. Nadat iemand ons ernaar vroeg heb ik de laatste tijd ook eens rondgekeken en zag toevallig van de week bij Oriental R’dam een electrische hotpot. Gewoon met stevige voet waar een stekker in kan. Ik weet het merk niet meer, maar hij was niet eens zo gek duur, ik meen iets van 40 euro. Zal volgende keer mijn toestel meenemen.

  *toegevoegd aan post hierboven, 7/1/10. (geen eigen foto)

 2. Jeej! Een post over de hotpot!
  Tnx!
  Is Oriental in R’dam vergelijkbaar met die op de Nieuwmarkt in A’dam? Het staat in de planning hier om binnenkort weer eens naar de Nieuwmarkt te gaan. Een hotpot met stekker lijkt me voor mij ideaal, ik ben niet zo’n pyromaan en 40 euro is nog wel in mijn budget te passen.

 3. Ik heb bij zowel Dun Yong als Oriental hotpotten zien staan, ook met stekker. Ik had alleen al genoeg tasjes, dus mss voor de volgende keer.

 4. hallo!

  Ik heb sinds kort een hotpot. Traditioneel model met ‘schoorsteen’,maar van rvs. Ik wilde deze vandaag voor het eerst gebruiken en had los een fonduebrandertje gekocht en brandgel, want er zat geen brander bij toen ik hem (tweedehands) kocht. Nu werkte dit niet ideaal, want de bouillon werd niet heel heet. Heb jij een idee wat ik beter zou kunnen gebruiken?

  • Dat probleem ken ik! Het traditionele model heeft natuurlijk een gat in het midden en als daar precies een brandertje onder zit, verwarmt hij dus niks. Ik ben overstag gegaan met de ‘gewone’ moderne fonduepan met 2 vakken, zoals bijna iedereen in China ook doet… maar het staat wel minder mooi.

 5. Ik heb in china hotpot gegeten, het was een ervaring op zich, lange sateprikkers met pens,en andere exotische producten, Je kocht een paar van die stokjes en doopte ze dan in de zeeeeer hete, letterlijk en figuurlijk , soep! (mijn zus zegt, dat die geweldige boullion dagelang kookt en opgekookt wordt, en dat die soep dan na een paar weken zeer geconsentreerd is, Een ware delicatesse!

 6. Ik maak ook wel eens hot pot alleen voor mijzef, door een lekkere sterke bouillion te treken, soepkommetje vullen, kommetje rijst erbij, sausje erbij (soja,gember,en wat sake bijvoorbeeld)wat tofu,en kool, en een paar stukjes dun gesneden biefstuk, heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.