Peultjesblad [doumiao 豆苗]

peultjesbladHoe heet het?
Peultjesblad, peulblad, peulspruiten, tao miu, tou miao, doperwtenscheuten, erwten scheuten, pea sprouts, erwtenpeulen, [Crazy Pea], doumiao 豆苗

Wat is het?
De jonge uitlopers van de bekende groene peultjes, geoogst als ze nog maar net opgekomen zijn. De smaak is overduidelijk die van peultjes, maar dan lichter en verfijnder. Heel lekkere en aangename groene groente. Ziet er ook rauw prachtig uit op het bord met die krullerige elegante sprietjes.

Hoe te gebruiken?
Even wassen, dan gelijk te gebruiken. In een wok op niet te hoog vuur roerbakken in olie met eventueel een klein drupje sojasaus of oestersaus erbij. Voeg een klein scheutje water toe, en doe de deksel erop om het even te laten smoren. Slinkt net zoals spinazie en is bijna direct gaar als de blaadjes slap worden. Als bladgroente als een van de gerechten bij een Chinese maaltijd eten.

Wat is er te koop?


Pea sproutsmerk: nvt
verpakking: plastic zakje bij de groente
etiket: Pea Shoots Dau Miu
prijs: €16 per kilo (ongeveer 3 euro per 2 ons)


Meer weten?

  • Kijk hier voor een foto van peultjesblad, net uit de wok
  • Beschikbaarheid van peultjesblad is niet zo goed, alleen nog in Dun Yong gezien waar het wordt ingevlogen, maar vaak is het op Ook in Oriental in het versvak gezien, niet altijd, ongeveer 3 euro per zak. UPDATE 2013: Koppert Cress heeft peultjesblad gekweekt en verkoopt het als ‘Crazy Pea‘ in verschillende horecawinkels. Update: in 2016 nog steeds lastig verkrijgbaar.
  • In Engeland zijn ‘pea shoots’ veel langer ingeburgerd en gewoon te koop bij de supermarkt, hoewel het plaatje een nog jongere variant laat zien, niet zo donkergroen als de erwtenpeulen hier. Zie ook http://www.peashoots.com/

4 thoughts on “Peultjesblad [doumiao 豆苗]

  1. Hee dat zou nog een een mooie bijverdienste kunnen opleveren! Ik weet alleen niet of het DAT blad is, of de tere blaadjes die je krijgt VOORDAT die peultjes er zijn… ik begrijp niet dat het niet hier al gewoon gekweekt wordt.

  2. Ik heb begrepen dat het bepaalde peulen/erwten zijn die die bladen geven. Erwten is heel makkelijk hoor. Gewoon in de grond stoppen et voila. Kan zelfs in bakken op je balkon of nog simpeler snijd een zak compost overlang open, wat water erin erwten erin en watch them grow. Kost niks, leuk om te zien en nog lekker ook! Voor zaad kijk bij bijv Vreeken.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.