Tijgerlelieknoppen [huanghua 黄花]

tijgerlelieknoppen

Hoe heet het?
Tijgerlelieknoppen, tijger lelie knopjes, gouden naalden, leliebloemen, lily flower, tiger lily buds, golden needles, sedep malam, tjiem tjiem, huanghua 黄花, jinzhen cai 金针菜

Wat is het?
Gedroogde knoppen van de bloem van de tijgerlelie, gebruikt in de Chinese keuken bij stoofschotels en roerbakschotels. De tijgerlelieknoppen zijn lichtbruin tot iets donkerder bruin van kleur en hebben een dun stengeltje met een bobbelig uiteinde. Smaak en geur zijn heel apart, zoetig en kruidig, een heel eigen smaak.

Hoe te gebruiken?
Week de tijgerlelieknoppen een half uurtje in een bakje met kokend water. Snijd de harde stukjes eruit, spoel ze schoon, dep ze droog en gooi het weekwater weg. Gebruiken in roerbakschotels, soepen of in stoofschotels, als extra interessante smaaktoets. Onmisbaar in klassiekers als Moo-hsu pork (muxi rou): een gerecht met varkensvlees, roerei, boomoortjes en tijgerlelieknoppen.

Wat is er te koop?


Tiger lily budsmerk: Golden Diamond 金钻 [Hong Kong]
verpakking: plastic zak met rood en geel
etiket: Dried lily flower (Kam-Jam) 金针, gedroogde leliebloem, fleur de lys
ingrediënten: tijgerlelieknoppen
prijs: € 1.65 (200 gram)


tijgerlelieknoppenmerk: Kirin 麒麟 [Hong Kong]
verpakking: doorschijnend zakje
etiket: 金针菜 KIRIN inhoud: leliebloemen
ingrediënten: tijgerlelieknoppen
prijs: € 1.65 (100 gram)


Tiger lily budsmerk: Golden Lily [China]
verpakking: plastic zakje met geel (100g)
etiket: 金针菜 Dried lily flower; gedroogde leliebloemen
ingrediënten: tijgerlelieknoppen, zwaveldioxide
prijs: € 1.65 (113 gram)


meer weten?

5 thoughts on “Tijgerlelieknoppen [huanghua 黄花]

  1. beste meneer ,mevrouw heeft u nog ideeen met deze gedroogde bloemen ?
    ik ben kok ,en wil leuke gerechten hiermee bedenken..
    ik hoor graag van u..
    vriendelijke groet vincent de vries…

  2. Beste Vincent, in China gebruiken ze deze tijgerlelieknoppen door ze eerst te weken en dan te gebruiken in stoofschotels of roerbakgerechten, bijvoorbeeld met Chinese paddestoelen of varkensvlees. Of fijngehakt door vullingen van dumplings. Ook worden ze wel in een heel klein knoopje gelegd als grappig ingredient. Misschien bedenkt u er wel een heel leuk gerecht mee? Dat lezen we graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.