Shichimi togarashi [七味唐辛子]

shichimi togarashiHoe heet het?
Shichimi togarashi, shichimi, seven spice, seven spice powder, zevenkruiden-chilipeper, nanami togarashi, assorted chilipepper, 七味唐辛子, 七味粉

Wat is het?
Kruidenmengsel uit Japan om smaak te geven aan rijst, noedels, gebakken vlees, tofu en soepen. Shichimi togarashi, letterlijk ‘zevenkruiden-chilipeper’, kan een wisselende samenstelling hebben, maar bestaat meestal uit chilipeper, geroosterde en ongeroosterde witte sesamzaadjes, zwarte sesamzaadjes, sichuanpeper, gemberpoeder, gedroogde sinaasappelschil en nori (zeewier). Vooral de scherpte van het hoofdingrediënt chilipeper overheerst, het is een behoorlijk pittig strooisel.

Hoe te gebruiken?
Als mengsel aan tafel gebruiken en overal overheen strooien. Lekker over gekookte rijst, over noedels en noedelsoepen, over gebakken vlees of groente. Mengen met wat sojasaus, of zelfs met (Japanse) mayonaise voor een pittig dipje. Leef je uit!

Wat is er te koop?


merk: Hachi [Japan]
verpakking: klein rood zakje
etiket: Hachi 七味
ingrediënten: chilipoeder, sinaasappelschil, zwarte sesam, sichuanpeper, […], hennepzaad
prijs: € 3,95 (30 g)


merk: S&B [Japan]
verpakking: klein potje met rood deksel
etiket: 七味唐がらし Flacon, Japanse rode peper, Nanami togarashi
ingrediënten: chilipoeder, sinaasappelschil, sichuanpeper, sesam, nori, gemberpoeder
prijs: € 2,50 (15 g)


Meer weten?

  • Wie een potje shichimi togarashi wel iets aan de dure kant vindt, kan het zelf maken met de helft aan bijvoorbeeld Turkse chilipepervlokken (of Koreaanse chilivlokken), en de andere helft ieder 1/5 aan witte sesam, zwarte sesam, verkruimelde norivellen, fijngesneden gedroogde sinaasappelschil en gemalen sichuanpeper.

2 thoughts on “Shichimi togarashi [七味唐辛子]

    • Shichimi togarashi is te koop in de toko, in potjes of zakjes uit Japan (zie hierboven), maar tegenwoordig is het ook in de Albert Heijn te vinden, waar Jonnie Boer een ‘lijn’ verkoopt van kruidenpotjes. In ‘zijn’ shichimi zit szechuanpeper, sesamzaades, zwarte peper, nigellazaad (kalonji), citroenschil, gember, paprika, venkelzaad en cayennepeper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.