Kimchi [김치]

KimchiHoe heet het?
Kimchi, gimchi, kimchee 김치, ingemaakte Chinese kool, 朝鲜辣白菜

Wat is het?
Grote Chinese kolen worden ingelegd met een mengsel van chilivlokken, knoflook, lenteui, gember, rijstpap en suiker, waarna ze worden weggezet op een donkere plaats. Na een week hebben melkzuurbacterien hun werk gedaan en is er een zuurkoolachtige fermentatie ontstaan. Kimchi smaakt friszuur en pittig, een beetje als zuurkool maar dan scherper en veel frisser, knapperiger.

Hoe te gebruiken?
Eenmaal ingelegd blijft kimchi maandenlang goed en kan het worden gegeten als bijgerecht bij rijst, in hartige pannenkoeken, in kleine stukjes gesneden en met rijst gebakken, en nog veel meer toepassingen. De bekendste kimchi is die gemaakt met Chinese kool, maar er kunnen veel meer groentes op deze manier worden ingelegd. Denk aan rettich (daikon), komkommer etcetera.


Kimchimerk: Wang / Hosan [Korea]
verpakking: blikje met groen en rood
etiket: 김치 Kimchi, Chou Chinois; plakjes gekruide kimchi in blik
ingrediënten: Chinese kool (75%), water, zout, lenteui, hete peper, suiker, knoflook, gember, MSG
prijs: € 1,45 (160 gram)


Kimchimerk: Chongga [Zuid Korea]
verpakking: potje met rode deksel
etiket: Cut Cabbage Kimchi, Mat Kimchi
ingrediënten: Chinese kool, rettich, knoflook, chilipoeder, ui, gember, zout
prijs: € 2,75 (300 gram)


Korean radish kimchi 총각김치merk: Chongga [China]
verpakking: zilverkleurige zak in koelvak
etiket: Chonggak Kimchi (Ponytail radish Kimchi)
ingrediënten: kleine rettich, ui, chilivlokken, gember, zout ; lees het etiket
prijs: € 3,65 (500 gram)


Meer weten?

  • Koreanen willen niet ver van huis zonder hun kimchi, ze namen het zelfs mee op hun eerste bemande ruimtevlucht als ‘astronaut food’.
  • Over testen en zelf maken van kimchi: Kimchi maken en vergelijken (blog Jurgen)
  • Maangchi, koningin Koreaanse keuken op YouTube: Making kimchi

2 thoughts on “Kimchi [김치]

  1. Koreanen eten het niet alleen 3 keer per dag als bijgerecht maar verwerken het ook in soepen, stews, dumplings, gebakken rijst of noodles, sushi tolls en zelfs hamburgers. Het is onmogelijk kimchi te vermijden in Korea 🙂

  2. Voor een snelle “kimchi” doe ik wel eens dit: uitgeknepen en fijngesneden zuurkool (liefst biologische bijv. Eden die is wat zachter van smaak) ,en daardoorheen doe ik een eetlepel (per 200 gram) zog. “Kimchi base” verkrijgbaar in blikjes, bij de Chinese warengroothandel Oriental De Flinesstraat 10,1099CB Amsterdam (Duivendrecht)tel. 020-6941016,verder heb ik ze nergens nog gezien.Dagje laten trekken en het is een aardig lekker alternatief. Een anekdote over Kimchi is deze (en misschien proefondervindelijk waar) : De Koreanen gaan er prat op dat er minder epidemische (dieren)ziektes in hun land zijn, of dat die hun land overslaan, omdat er zoveel gefermenteerd voedsel geproduceerd en geconsumeerd wordt. In Korea en China was het essentieel dat een meisje wist hoe ze pickles moest maken om een huwelijkspartner te kunnen krijgen, nog maar een paar generaties terug, wat aangeeft hoe belangrijk men gefermenteerd voedsel vindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.