Winterbamboe [dongsun 冬筍]
Hoe heet het?
Winterbamboe, winter bamboo, verse bamboe, winter bamboo shoots, takenoko, 竹の子, dongsun 冬筍
Wat is het?
De verse scheuten van een bamboesoort die alleen in de winter verkrijgbaar is (januari-maart). De bamboe is geel-donkergeel van kleur en door stevige schutbladen omgeven. De bamboescheuten zijn ongeveer 20 centimeter lang, ongeveer zo breed als een peer en hebben een houtachtig uiteinde.
Hoe te gebruiken?
De schutbladen van de bamboe verwijderen, en ook de harde onderkant wegsnijden. Het puntje is vaak ook hard: dan wegsnijden. Wat je overhoudt is een lichtgele afgepelde scheut met geribbelde randen. Snijd de bamboe in plakjes of reepjes om verder te verwerken in roerbakschotels of soepen.
Wat is er te koop?

verpakking: in het groentevak
etiket: niet van toepassing, laten afwegen
prijs: ongeveer € 1,20 per stuk
seizoen: januari- maart
Meer weten?
- Recept: snijd de bamboe in reepjes en roerbak die met chilipeper, reepjes lenteui en een drupje sesamolie. Voeg een scheutje sojasaus, wat chiliolie en een klein snufje suiker toe.