Caoguo [zwarte kardemom 草果]
Hoe heet het?
Chinese zwarte kardemom, black cardemom, tsao-kuo, tsor-kwo, cao guo, caoguo 草果
Wat is het?
Kleine peul van een specerij die in uiterlijk sterk lijkt op een beetje rimpelige nootmuskaatnoot. Caoguo heeft een in eerste instantie moeilijk te definieren geur en smaak. Geeft rokerig, warm, donker aroma aan gerechten wat een associatie oproept aan morielje. De naam ‘zwarte kardemom’ is misleidend, want het heeft in geur en smaak niets te maken met de voor ons bekende (groene) of zelf zwarte kardemom uit de Indiase keuken.
Hoe te gebruiken?
In zijn geheel of een stukje ervan meestoven in een suddergerecht, in combinatie met andere specerijen als kaneelschors, gember en steranijs. Of in chiliolie mee laten trekken om een extra smaak af te geven. In zijn geheel meegestoofd wordt het niet snel overheersend, je proeft een bepaalde donkere toets.
Wat is er te koop?

verpakking: zakje met Indiase vrouw die kruiden plet
etiket: Black Cardamoms, a cooking ingredient
ingrediënten: zwarte kardemom (caoguo)
prijs: €1 (50 gram)
“De naam ‘zwarte kardemom’ is misleidend, want het heeft in geur en smaak niets te maken met de voor ons bekende (groene) of zelf(s?) zwarte kardemom uit de Indiase keuken.”
Vraag: hoe kom ik dan aan “die andere” zwarte kardamom voor Indiase gerechten of bijv. om zelf garam masala te maken?
Die andere kardamom is die met groenige peul en zwarte zaadjes, die zijn wel vrij makkelijk verkrijgbaar, zelfs bij Albert Heijn dacht ik… succes!
Ik heb dit zojuist gekocht bij de toko op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Dacht dat het nootmuskaat was. Op de verpakking staat dat het kruidnagel is, vreemd genoeg.