Bonito vlokken [katsuobushi かつおぶし]

Bonito flakesHoe heet het?
Bonito vlokken, bonitoschaafsel, bonito flakes, tonijnvlokken, fish flakes, katsuo bushi かつおぶし, 鰹節

Wat is het?
De flinterdunne schaafsels van een gedroogd en gerookt stuk bonito, de gestreepte tonijn (skipjack) die verwant is aan de makreel. Puristen schaven dit natuurlijk zelf met een speciale rasp, maar wij gewone stervelingen kopen gewoon een zakje voorgeschaafde vlokken. De bonitovlokken worden in de Japanse keuken in allerlei gerechten gebruikt, waarvan de spectaculairste en wervelendste manier is als ‘dancing bonito flakes’.

Hoe te gebruiken?
Gebruik bonitovlokken om dashi (bouillon) mee te trekken; als ingredient in soepen en sauzen en natuurlijk zo uit de verpakking om over stomendhete gerechten te strooien, waardoor het dansende effect ontstaat.

Wat is er te koop?


bonito flakesmerk: Ninben [Japan]
verpakking: plastic zak met rode golven
etiket: tenminste houdbaar 32897
ingrediënten: bonito flakes
prijs: € 1,25 voor 10 gram<


Bonito flakesmerk: nvt [Japan]
verpakking: plastic zakje, handgeschreven
etiket: bonitovlokken
ingrediënten: gedroogde bonito
prijs: ongeveer €3,50 (20 gram)


Bonito flakesmerk: Ninben にんべん [Japan]
verpakking: plastic verpakking met rode opdruk
etiket: Gedroogde bonietschijfjes
ingrediënten: gedroogde bonito
prijs: ongeveer €4 (20 gram)


Meer weten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.