Ha kau bloem [xiajiao fen 虾饺粉]

Ha kau ballsHoe heet het?
Ha kau bloem, hakau-bloem, hakau meel, har kao flour, hagou flour, xiajiao fen 虾饺粉

Wat is het?
Extra wit rijstbloem met tapiocameel voor de bereiding van het deegvelletje voor ha kau, garnalen-dimsums. Het soepele, plakkerige deeg van dit meel wordt na bereiding (stomen) doorschijnend en helderwit.

Hoe te gebruiken?
Ongeveer 180 gram meel aanlengen met 200 ml water en in een steelpannetje zachtjes verwarmen. Als het goed gemengd is en begint te binden, even zachtjes laten doorgaren. Voeg dan een eetlepel olie toe en haal de deegklomp uit de pan. Kneed het door (het is nog warm!) en leg onder een vochtige doek tot gebruik.

Wat is er te koop?


hagau flourmerk: Vinh Tuan 永顺[Vietnam]
verpakking: plastic zak met plaatje van garnalendimsums (400g)
etiket: Ha Cao, Hagou Flour 虾饺粉
ingrediënten: rijstebloem, tapiocazetmeel
prijs: €1.95 ?


Meer weten?

 • Als het deeg klaar is: maak kleine balletjes en druk die met een met hakau-bloem bestrooide deegroller tot een rondje, of druk het plat met een geolied Chinees hakmes. Vul dan met gewenste vulling en stoom in 10 tot 15 minuten gaar
 • Stap voor stap foto’s : Hoe maak ik ha kau
 • Mevrouw Gerritsen maakt har gau
 • Ook Gordon Ramsay probeert in zijn dimsum-aflevering ha kau te maken (met hulp van Fuchsia Dunlop!), dat valt hem nog niet mee… (De hakau begint om 2:30) Bekijk de techniek van de Chinese chef die op 3:00 het deegrondje platdrukt met zijn mes.

6 thoughts on “Ha kau bloem [xiajiao fen 虾饺粉]

 1. Hardstikke leuk filmpje, niet alleen dat ie Ha Kau maakt, maar ook daarna die cheung fan rijstrollen. Chinees eten is meer dan wokken, ha, understatement van het jaar. 😉

 2. Ha Cao,

  De bloem of het meel, hoe je het wilt noemen had ik al een paar weken in huis maar had er nog niets mee gedaan tot ik vandaag bij mevrouw Gerritsen weer tegen het recept van Ha Cao aan liep.

  Snel even naar de keuken, dan weer terug naar de PC en kijken op… tokowijzer.

  Mevrouw Gerritsen gebruikte een ander recept voor het deegjasje maar ik wilde graag het originele recept gebruiken.
  En dat heb ik geweten…

  In de eerste fase, 180 gram bloem mengen met 200 ml water. Dat gaat goed. Dan gaan we het geheel langzaam aan de kook brengen. Het papje dat meer op een oververzadigde gipsoplossing lijkt begint langzaam te binden. Eerst langzaam en dan begind het geheel te binden als een wilde.
  De garde kon als snel aan de kant, de spatel hield het nog even vol maar, al snel moest de pan van het vuur en had ik alleen nog iets aan een mixer en deeghaken.
  Nog nooit heb ik zo’n zwaar deeg/beslag meegemaakt als dit.

  Het beslag staat nu te rusten dus kunnen we aan de vulling werken, aan de vulling werken! Ik moet eerst bijkomen van het maken van het beslag.

  Na het uit de pan halen natuurlijk het beslag even goed doorkneden met vuurvaste handen en dan afgedekt laten rusten.

  Remi

 3. Het is een hele klus! En de garde heb je helemaal niks aan inderdaad. Het is alleen maar kneden met de hand. Je kunt het ook nauwelijks met de hand uitrollen, alleen maar tussen 2 plastic folietjes platdrukken met een zware pan of zoiets… laat je horen hoe het eindresultaat was?

 4. Katebelletje,
  Wil je het echt weten?
  Het was een ramp, ik kan me voorstellen dat men ze liever koopt dan maakt maar we zijn er aan begonnen dus maken het af.
  Voor de vulling gewoon varkensvlees, garnalen bamboespruit, lente-ui en dergelijke gebruikt.
  Maar natuurlijk weer een fout gemaakt door het deeg een dag tevoren te maken en vervolgens in de koelkast te zetten. Wat dan volgt ligt in het midden van gebonden stijfsel en een heel dikke snot die overal aan plakt, echt overal. Er is niets meer mee te beginnen.
  Opnieuw dus en direct verwerken, ja nu gaat het goed en het lauw warme deeg laat zich vormen, tussen een teflon onderdoek en met een vel keukenfolie lukt het behoorlijk goed. Ik vergeet echter de vorm mooi rond uit te steken maar voor de smaak doet het echter niet af.
  Ook het rollen, draaien, vormen van de Ha Kau laat te wensen over maar al doende leert men.
  De vulling is erg lekker en subtiel. Een beetje te veel knoflook of een scheutje te veel ketjap, het missen van wat suiker. Heel voorzichtig. Proeven, proeven en nog eens proeven. Ook met de begeleidende sausjes is het oppassen geblazen al snel overheerst de saus en proef je weinig meer van de vulling.
  Het stomen gaat prima, niet vergeten dat je deze lekkernij op bakpapier moet stomen want je krijgt ze anders niet uit de mandjes.

  Kortom, het is behoorlijk veel werk maar ze zijn wel heel erg lekker.

  Remi

 5. O jee, een dag vantevoren het deeg maken is dus geen goed idee… troost je met de gedachte dat Gordon Ramsay (de link naar het filmpje staat onderaan in het stuk over ha kau-bloem) er ook weinig van bakte de eerste keer 😉 Maar oefening baart kunst toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.