Steranijs [bajiao 八角]

Star aniseHoe heet het?
Steranijs, star anise, star aniseed, badiane, anijsster, bajiao 八角 (letterlijk: acht-hoorn), daliao 大料

Wat is het?
Gedroogde zaden van de steranijsplant, een onmiskenbaar kruid met een zeer karakteristieke (en fotogenieke) vorm. De steranijs geurt en smaakt anijzig, maar met een hele diepe, zwoele, warme, eigen geur. Geeft een bijzondere smaak aan hartige gerechten en wordt daarom ook overwegend in stoofschotels gebruikt, dan kan de steranijs zijn bijzondere aroma prijsgeven. Een van de vijf ingredienten in wuxiang fen, vijfkruidenpoeder.

Hoe te gebruiken?
Een kwart tot een half steranijsje (je breekt er makkelijk een paar puntjes af) meesudderen in stoofschotel of sauzen. Extra smaakmaker bij gekruide sojasaus (fuzhi jiangyou) of in de saus voor thee-eieren. Fijnmalen en gebruiken in vijfkruidenpoeder, dat onder andere gebruikt wordt in marinades voor geroosterd vlees. Steranijs is snel te sterk van smaak, gebruik dus niet direct te veel.

Wat is er te koop?


Star anisemerk: nvt [China]
verpakking: plastic bakje in de toko
etiket: steranijs
ingrediënten: steranijs
prijs: € 1,25 (1 bakje)


Meer weten?

  • Het is handzaam om iedere keer een klein bakje te kopen, steranijs verliest over de tijd wat van zijn geur en smaak.
  • Steranijs is een van de belangrijke ingredienten voor Chinese gemarmerde thee-eieren
  • Zoals hierboven al gezegd, steranijs is een van de vijf ingredienten van vijfkruidenpoeder.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s